Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Tele2 använde Google – får böta tolv miljoner

Ekonomi • Publicerad 3 juli 2023
Google är baserat i Kalifornien, USA. Arkivbild.
Google är baserat i Kalifornien, USA. Arkivbild.Foto: Marcio Jose Sanchez/AP/TT

Integritetsskyddsmyndigheten (IMY) utfärdar sanktionsavgifter mot två bolag som granskats för hur de har använt sökmotorjätten Googles verktyg för besöksstatistik.

Mobiljätten Tele2 ska betala 12 miljoner kronor, och webbshoppen CDON 300 000 kronor.

Annons

Även matvarukedjan Coop och tidningen Dagens industri har granskats, men klarar sig undan böter. Tele2 uppges redan ha slutat använda verktyget, Google Analytics, på eget initiativ – IMY förelägger övriga tre att göra samma sak.

Enligt dataskyddsförordningen GDPR får personuppgifter endast överföras till länder utanför EU/EES om det råder en adekvat skyddsnivå för personuppgifterna där. Enligt en dom från 2020 når USA, där Google är baserat, inte upp till den nivån.

"Myndigheten anser även att de tekniska skyddsåtgärder som bolagen har vidtagit inte är tillräckliga för att säkerställa en skyddsnivå som i huvudsak motsvarar den som garanteras inom EU/EES", skriver IMY.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons