1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Tekniknörden vill ha smartaste hemmet

Patric Söderström köper billig teknik från Kina och kan på ett sätt se sig själv som riktig klimatbov. Samtidigt som han använder den nya tekniken till att halvera elförbrukningen i sitt hem.
Patric Söderström älskar teknik, men ser samtidigt en fara när det finns så billiga varor några knapptryck bort. Han tycker att det är helt rätt att betala moms för Kinapaketen.
Foto: Marcus Palmgren

Han har nog aldrig tänkt att hans tekniknörderi skulle ge ett så stort klimatavtryck. Tekniken är billig och finns bara några knapptryck bort.

– Men jag fattar ju att det inte är bra med alla dessa plan som lyfter från Kina. Det är faktiskt helt sjukt när man tänker på det, säger Patric Söderström, som enligt egen utsago har snöat in på det smarta hemmet och lägger åtskilliga tusenlappar på det.

– Det har väckt tävlingsdjävulen i mig. Jag köper sällan dyr teknik. Vad gäller mobiler och så, behöver jag inte ha det senaste. Men jag gillar att göra dumma saker smarta, säger Patric som är lite extra nöjd med ett av sina senaste inköp. En sensor från Ikea, som sitter på elskåpet och mäter elförbrukningen i realtid.

Och som faktiskt har fått honom att tänka till rejält.

Den här lilla gubben är en Homey och fungerar som en fjärrkontroll.
Foto: Marcus Palmgren
Och här har vi en Eve Aqua som gör att Patric lätt kan schemalägga vattningen
Foto: Marcus Palmgren

Hemma i huset i Ronneby finns fjärrströmbrytare kopplade till Homey, en liten dator som fungerar som en fjärrkontroll. Det gör att han kan styra apparater kopplade till eluttagen med sin telefon. Och med smarta högtalare kan han röststyra hemmet.

Där åker rullgardinen numera automatiskt ner när värmen stiger i stället för att AC:n ska dra igång. Lamporna släcks när det inte är någon i rummet och potatislandet vattnas automatisk på natten när det inte är så varmt att vattnet dunstar bort.

Patric har också datorn helt avstängd när han inte använder den.

På det sättet tycker han att den teknik han köper tjänar ett klimatsmart syfte och den har halverat hans familjs elförbrukning.

Men så var det ju det här med tillverkningen och frakten hit. Den klimatkostnaden återspeglar sig knappast i priset.

Och det är lätt att bli fartblind. Som häromkvällen när han inte hittade sina hörlurar och utan att tveka beställde ett par nya. Eller när han känner sig lite stressad och unnar sig att köpa något.

– Det är alldeles för enkelt att köpa billig teknik på nätet. Förut kunde jag köpa en kabel från Kina för fem spänn. Men det började kännas ohållbart, så nu samordnar jag mina inköp. Och jag handlar mer på loppis. Vad gäller mitt andra nörderi, att bygga med lego, så har jag blivit en riktig loppisråtta.

Läs mer

Karlskrona

Upprörda invånare tog ställning för Folkets hus

Vill få svar på samlingslokalens framtid

Ronneby

Avgjort om betalning till politiker

Överklagan avslogs efter beslutet för snart två år sedan

Coronavirus

Region Blekinge: Ytterligare covidfall har konstaterats

Statistiken har uppdaterats

Medan du sov

Medan du sov: Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

En natt utan större polisiära händelser i länet.

Bostad

Hotellägaren bor på 450 kvadratmeter

”Många tror det är en gammal skola”

Näringsliv

Klart: Han blir ny regionchef för Svenskt näringsliv i Blekinge

”Ser verkligen fram emot att träffa och lyssna på företagare”