1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Tegnell övervägde andra restriktioner för män

Coronaviruset slår hårdare mot män än mot kvinnor. Något som fick Folkhälsomyndigheten att överväga att införa olika restriktioner beroende på kön – hårdare för män än för kvinnor.
Anders Tegnell, statsepidemiolog, berättade att Folkhälsomyndigheten funderat på att införa olika restriktioner för män och kvinnor.
Foto: Anders Wiklund/TT

Restriktionerna för 70-plussare ligger fast, meddelade Folkhälsomyndigheten och regeringen på tisdagen. Men det kunde ha blivit annorlunda. Myndigheten övervägde att införa olika restriktioner för män och kvinnor, berättar statsepidemiolog Anders Tegnell under en intervju i SVT:s Morgonstudion. Anledningen är att män i högre grad riskerar att bli allvarligt sjuka av viruset.

– Vi har tittat på möjligheten att dela på det. Men det är också en fråga om att kommunicera ett budskap som är lätt att komma ihåg och som folk kan ta till sig, säger han.

Allvarligt sjuka

Fler kvinnor än män har konstaterats smittade av sjukdomen i Sverige, 20 300 jämfört med 14 140 – men fler män blir allvarligt sjuka. Av de totalt 1 987 personerna som intensivvårdats med covid-19 är 1 474 män och 513 kvinnor. Av de 4 125 personer som avlidit är 2 274 män.

Diskussionen om olika restriktioner gällde en skillnad på ett par år, till exempel att gränsen skulle ligga på 70 år för män och 72 år för kvinnor. Men det blir ett komplicerat budskap, enligt Anders Tegnell, som menar att det gäller att kommunicera klara budskap som kan hålla över tid.

Dessutom löper även 70-åriga kvinnor högre risk att bli allvarligt sjuka än kvinnor i lägre åldrar, framhåller Tegnell.

– På det hela ligger den lägre än för män, men inte på ett så tydligt sätt så att man kan ha olika åldersnivåer, säger han till SVT.

Riskökning med åldern

De aktuella rekommendationerna bygger på en studie av 9 617 personer 50–79 år som haft en laboratorieverifierad diagnos av covid-19, varav vilka 21 procent har intensivvårdats eller avlidit. Förutom ålder har kön, boende inom äldreomsorg samt ett antal underliggande sjukdomar tagits med i analysen.

Resultatet visade att risken för ett allvarligt utfall av covid-19 ökar med stigande ålder, men att ökningen är relativt liten i åldrarna runt 70. Jämfört med personer 65–69 år, är risken högre för personer 70–74 år, men inte för 70–72 år. Sammanfattningsvis, skriver Folkhälsomyndigheten i den rapport som offentliggjordes under onsdagen, ger resultaten stöd för att de råd som nu gäller för personer 70 år och äldre ska kvarstå och att förändringen i risk i åldersspannet 65 till 72 år är liten.

Läs mer

Antagningen

Listan komplett: Här är alla som kom in på gymnasiet i Blekinge

Se vem som kom in på vilken linje

Ronneby

Bygg: Bostäder kan byggas vid skärgårdspärla

Planer på omkring 15 marklägenheter

Olofström

Larm om brinnande lastbil - bromsar överhettade

SOS larmades 10.21

Sölvesborg

Dubbla inbrott: Välte kassaskåp och krossade fönster

Stödboende och skola drabbade

Nyheter

Olycka: Motorcykel i dike

Person skadad men vid medvetandet.

Sport

FKK åkte på en ny smäll

Fast det fanns positiva bitar: ”Ett fall framåt”