Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Ingen ljusning i sikte på Lesbos

Praktiskt taget inget i utvecklingen på Lesbos går ut rätt håll, bedömer Läkare utan gränser.
Polisen sköt tårgas mot protesterande migranter på lördagen.
Grekland • Publicerad 12 september 2020
Poliser blockerar en väg nära Mytilene på Lesbos, där migranter protesterar.
Poliser blockerar en väg nära Mytilene på Lesbos, där migranter protesterar.Foto: Petros Giannakouris/AP/TT

Stephan Oberreit berättar för TT över en dålig telefonlinje att efter onsdagens brand i migrantlägret vid Moria har upp mot 12 000 personer flyttat sig längre norrut på ön.

– De flesta lever på gatan. Några få har tält, andra bara provisoriska skydd. Situationen är rätt svår. Det saknas mat, vatten och tjänster. Och toaletter finns inte heller. Det är helt enkelt inte acceptabelt.

Annons

Enligt honom sprider sig virussjukdomen covid-19 bland migranterna och ett par hundra äldre är i riskzonen.

Dessa äldre samt minderåriga och personer med psykiska trauman tycker Stephan Oberreit borde prioriteras i den evakuering som Läkare utan gränser bedömer som ytterst angelägen.

Rinnande ögon

Men han tror inte på en ljusning på kort sikt.

– Det behövs en mycket mer humanitär inställning. I morse hade vi en demonstration med tårgas, och till vår klinik kom kvinnor och barn. Det var hemskt att se att människor som redan traumatiserats många gånger komma in med rinnande ögon och andra problem, säger Stephan Oberreit.

Polisen använde tårgas mot stenkastare i en demonstration för att ordna fram tak över huvudet till de tusentals migranterna som blivit hemlösa efter branden.

Hittills har försöken att bygga ett ersättningsläger blockerats av lokala myndigheter, som inte vill att migranterna blir kvar på Lesbos.

Viss EU-hjälp

TT: Finns det några tecken på att situationen kommer att förbättras de närmaste dagarna?

– Inte än, nej. Jag önskar att vi kunde vara optimistiska, men nej, svarar Stephan Oberreit.

I fredags lovade tio EU-länder med Tyskland och Frankrike i spetsen att ta emot sammanlagt runt 400 hemlösa barn från lägret.

Sverige är inte ett av dem.

Annons

Moria var ett av tiotals interneringsläger för flyktingar och migranter som uppfördes i Grekland efter krishösten 2015. Det överfulla lägret fick i åratal kritik för undermåliga sanitära förhållanden.

Fakta: Lägret Moria

Moria, på ön Lesbos, var ett av tiotals interneringsläger för flyktingar och migranter som uppfördes i Grekland efter krishösten 2015.

Lägret var dimensionerat för omkring 4 000 personer, men utanför den officiella delen bodde ytterligare mellan 8 000 och 12 000 personer i tält och enkla plåtskjul.

Lägret fick i åratal kritik för undermåliga sanitära förhållanden.

I en omfattande brand som bröt ut i onsdags ödelades stora delar av lägret.

Källa: AFP

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons