Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Talibaner förbjuder kvinnor på gym och badhus

Afghanistan • Publicerad 13 november 2022
Afghanska kvinnor utanför en nöjespark i Kabul i torsdags. Nu förbjuds kvinnor tillträde även till gym och allmänna bad.
Afghanska kvinnor utanför en nöjespark i Kabul i torsdags. Nu förbjuds kvinnor tillträde även till gym och allmänna bad.Foto: Ebrahim Noroozi/AP/TT

Förbud mot tillträde till gym och allmänna bad kommer härnäst i talibanernas inskränkningar för kvinnor i Afghanistan. Beskedet kommer bara dagar efter det att kvinnor förbjudits besöka landets parker och nöjesfält.

– Gym har stängts för kvinnor på grund av att deras tränare var män, och vissa gym var inte könsuppdelade, säger talibanernas talesperson Mohammad Akif Sadeq Mohajir.

Annons

Även traditionella badhus som alltid varit könsuppdelade blir nu förbjudna för kvinnor.

– Numer har varje hus ett badrum, så det utgör inget problem för kvinnorna, tillägger talespersonen.

Ett filmklipp på sociala medier, vars äkthet inte verifierats, visar kvinnor som trotsar gymförbudet. Enligt aktivister är de allt hårdare inskränkningarna för kvinnor ett sätt att hindra organiserandet av en opposition mot talibanstyret.

Kvinnors deltagande i det offentliga livet har inskränkts bitvis sedan talibanerna tog makten i augusti 2021, trots löften om ett mjukare styre jämfört med den förra talibanregimen.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons