Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Taj Mahal skadat efter dödligt åskväder

Indien • Publicerad 31 maj 2020
Ett våldsamt åskoväder som slog mot norra Indien har skadat delar av det världsberömda mausoleet Taj Mahal i Uttar Pradesh. Arkivbild.
Ett våldsamt åskoväder som slog mot norra Indien har skadat delar av det världsberömda mausoleet Taj Mahal i Uttar Pradesh. Arkivbild.Foto: Manish Swarup/AP/TT

Ett våldsamt åskoväder som slog mot norra Indien har skadat delar av det världsberömda mausoleet Taj Mahal i Uttar Pradesh. Enligt lokala medier dödades även 13 människor i åskvädret.

Indiens mest populära turistattraktion, tillika ett av världens sju nya underverk, har varit stängt sedan mitten av mars som en del i krafttagen mot coronapandemin – och nu kommer alltså ännu ett bakslag. Huvudbyggnaden ska inte ha tagit skada i ovädret, men flera andra delar.

Annons

– Ett sandstensräcke som var del av den ursprungliga arkitekturen har skadats. Ett marmorräcke som tillkom senare, ett tak i ett av turistområdena samt basstenen till huvudporten har också skadats, säger arkeologen Vasant Kumar Swarnkar.

Dödliga blixtoväder är relativt vanligt under monsunperioderna i Indien, som sträcker sig från juni till oktober.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons