Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Taiwanesisk beskickning öppnad i Litauen

Litauen/Taiwan • Publicerad 18 november 2021
Taiwans utrikesminister Joseph Wu. Arkivbild.
Taiwans utrikesminister Joseph Wu. Arkivbild.Foto: Taiwans utrikesdepartement/AP/TT

Taiwan har formellt öppnat sin diplomatiska beskickning – i praktiken en ambassad – i Litauens huvudstad Vilnius.

"Den taiwanesiska representationskontoret i Litauen inleder sin verksamhet i Vilnius den 18 november 2021", meddelar utrikesdepartementet, och frångår därmed traditionen att kalla sina beskickningar för Taipeis handels- eller kulturkontor.

Annons

Beskedet om att Litauen beslutat att låta Taiwan öppna ett representationskontor i landet kom i juli. Kina anser att den demokratiskt styrda ön Taiwan är en del av Folkrepubliken Kina och när planerna blev kända i somras ledde det till en diplomatisk förveckling.

I en kommentar kallar Kina öppnandet för "extremt chockerande", och meddelar att varje försök att nå självständighet för Taiwan är dömt att misslyckas.

"Det finns bara ett enda Kina i världen, Taiwan är en oförytterlig del av Kinas territorium. Vi kräver att Litauen omedelbart korrigerar sitt felaktiga beslut", meddelar Kinas utrikesdepartement i ett uttalande.

Endast 15 länder har officiellt erkänt Taiwan som en självständig stat.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons