Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Taiwan vill nå omvärlden med mer undervisning

Taiwan planerar att öppna ytterligare 25 språkskolor för att lära ut mandarin i Europa och i USA under 2023.
Med språkcentren kan den självstyrande demokratin utöka sin "mjuka diplomati" i omvärlden, i en tid då Kina tagit en mer aggressiv hållning mot ön.
Taiwan • Publicerad 7 november 2022
Taiwans president Tsai Ing-Wen under nationaldagen den 10 oktober. Arkivbild.
Taiwans president Tsai Ing-Wen under nationaldagen den 10 oktober. Arkivbild.Foto: Chiang Ying-Ying/AP/TT

– Vi tillhandahåller mer utbildningsmaterial om taiwanesisk kultur och jag tror att de (studenterna) kommer att få en djupare förståelse för Taiwan, säger Tung Chen-Yuan, Taiwans minister för utrikes angelägenheter, i parlamentet på måndagen.

Att etablera skolorna är en del av Taiwans "nationella strategier" med fokus på att undervisa vuxna säger han. I dagsläget finns 43 sådana taiwanesiska skolor i utlandet, 23 av dem har öppnat i år.

Annons

Bara 14 länder har i dag formella relationer med Taiwan i stället för Kina, som hävdar att den självstyrande demokratin är en del av landets territorium som en dag ska "återförenas" med Kina. Enligt Kinas president Xi Jinping är det inte uteslutet att det sker med våld.

Många länder har dock behållit inofficiella band med Taiwan och stödet från länder i väst har ökat de senaste åren, allt eftersom Xi Jinping har skärpt tonen mot Taiwan.

Under måndagen kritiserar Kina att en brittisk handelsminister, Greg Hands, besöker Taiwan. Han är den senaste utländska företrädaren som trotsar Pekings varning för kontakter med Taiwan.

Storbritannien bör "uppriktigt respektera Kinas suveränitet, upprätthålla principen om ett Kina, stoppa alla former av officiella kontakter med Taiwan och sluta sända felaktiga signaler till Taiwans oberoende separatiststyrkor", säger utrikesdepartementets talesperson Zhao Lijian.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons