Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Taiwan: 39 kinesiska stridsplan runt ön

Taiwans försvarsdepartement uppger att sammanlagt 39 kinesiska stridsplan, 13 krigsfartyg och ett hangarfartyg har siktats runt ön under söndagen och måndagen.
Kina • Publicerad 11 september 2023
Taiwanesiska soldater under en årlig militärövning i landet tidigare i somras. Arkivbild.
Taiwanesiska soldater under en årlig militärövning i landet tidigare i somras. Arkivbild.Foto: Chiang Ying-ying/AP/TT

22 av planen ska ha korsat den så kallade medianlinjen i Taiwansundet som skiljer Fastlandskina från det självstyrande Taiwan.

"Militären övervakar situationen noga och har gett flygplan, marinfartyg och landbaserade robotsystem i uppdrag att svara", skriver Taiwans utrikesdepartement i ett uttalande.

Annons

De senaste åren har Kina ökat trycket på Taiwan, med upprepade hot och kinesiska stridsflygplan som flyger mot ön.

På söndagen meddelade den kinesiska militären att man står i höjd beredskap för att “skydda den nationella suveräniteten och säkerheten”. Uttalandet kom efter att ett amerikanskt och ett kanadensiskt stridsfartyg seglat genom Taiwansundet.

Liknande passager sker regelbundet och betraktas av Peking som provokationer. Havsrätten tillåter genomseglingar i internationellt vatten, men Kina anser sig ha rätt till både sundet och själva Taiwan.

USA och Vietnam varnar i ett gemensamt uttalande för "användning av hot eller våld" i Sydkinesiska havet. Länderna uttrycker också sitt "orubbliga stöd" för en fredlig lösning och "ohindrad laglig handel" i området.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons