1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Syskon är spännande

Nyheter • Publicerad 14 oktober 2002

n Jag är storasyster. För alltid och evinnerligen. Efter mig finns tre yngre syskon, varav lillbrorsan är den som jag fortfarande känner mig mest storasyster till. Han är 37 år, men känslan försvinner aldrig. Han är och förblir lillebror.

***

Att läsa om syskon är roligt. Storasyskon blir ofta chefer och har bättre betyg än småsyskon och mellansyskon.

Men ensambarnen är de som ligger allra bäst till. Nio av tio Nobelpristagare är ensambarn. Liksom nästan alla astronauter. De får en stark drivkraft och dras ofta till andra ensambarn.

Å andra sidan kan de ha svårt att samarbeta.

Mellanbarnen lär sig bli diplomatiska och blir flexibla. De yngsta barnen i syskonskaran väljer ofta ett ett konstnärligt eller äventyrligt yrke. Fler småsyskon än storasyskon blir reseledare och piloter, enligt forskaren Elisabeth Schönbeck som intervjuats i tidningen Norra Västerbotten.

***

Jag kunde verkligen längta efter att ha det som min bästis. Hon hade en syster. De hade varsitt rum. Jag fick med tiden också eget rum, men delade länge ett rum med först en syster och sedan med två systrar.

I boken "Systrar" skriver journalisten Barbara Mathias om systerrelationens betydelse i kvinnors liv. Hon är äldst av fyra systrar och mellanbarn i en syskonskara på sju. Hon har tre döttrar.

Systrar är betydelsefulla, de bryr sig, gör en galen, är i vägen och är väsentliga för ens överlevnad.

- Vi systrar förväntar oss som kvinnor alldeles för mycket av varandra. Vi förväntar oss en fullständig avbild av oss själva , skriver Barbara Mathias som valt undertiteln vänner, fiender, rivaler på sin bok.

- I hemlighet tror vi oss hysa den ömmaste kärlek till vår syster, men ändå känner vi kluvenhet.

***

Alice Miller, Simone de Beauvoir, Nancy Friday är några andra som fördjupat sig i ämnet systrar. En lång rad filmer på temat har gjorts, till exempel Woody Allens Hannah och hennes systrar, Baker Boys (med bröderna Jeff och Beau Bridges i huvudrollerna), Rain man med Dustin Hoffman och Tom Cruise som två mycket olika bröder. Även Lasse Hallströms Gilbert Grape har temat syskonskap, som ofta blir en spännande utgångspunkt för en film. Gärna ett extremt eller udda syskon i kombination med ett "normalt".

Även artister framhåller gärna sitt syskonskap. Lili & Susie, Jackson Five eller varför inte de ökända bröderna Gallagher i Oasis.

Syskon kan vara bra till mycket!

Marita Kangestad
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.