Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Sydkorea testar "världens mäktigaste vapen"

Som första icke-kärnvapenland har Sydkorea utvecklat en SLBM, en avancerad robot som avlossas från havsdjupen. Vapnet testades framgångsrikt i förra veckan, .
Sydkorea • Publicerad 7 september 2021
Kapprustningen på Koreahalvön fortsätter. Arkivbild från ett militärmuseum i Seoul.Foto: Ahn Young-Joon/AP/TT

SLBM är väldigt eftertraktade i den militära världen, eftersom de är svårare för fienden att spåra och förbereda sig på än land- och luftbaserade robotsystem. Men de är också avancerade, och bara sju länder har tidigare utvecklat sina egna SLBM (Submarine Launched Ballistic Missile): Frankrike, Indien, Kina, Ryssland, Storbritannien, USA – och Sydkoreas bittra fiende Nordkorea.

Göms under mark

En viktig poäng för det demokratiska Sydkorea är just att kunna nå djupare in i Nordkoreas försvar, skriver nyhetsbyrån Reuters. Diktaturen i norr gömmer mycket av sin avancerade vapenutveckling, däribland atomvapen, i underjorden, så om Sydkorea ska kunna anfalla dem krävs väldigt kraftiga robotar.

Annons

Sydkoreas nya robot uppges kallas Hyunmoo 44, en vidareutveckling av den tidigare Hyunmoo 2B. Den ska kunna flyga ungefär 500 kilometer.

Ingen ubåt

Grannlandet Nordkorea har länge jobbat med utvecklingen av dylika ubåtsrobotar, och diktatorn Kim Jong-Un kallade dem "världens mäktigaste vapen" när han visade upp fyra sådana i samband med en militärparad i januari, skriver nyhetsbyrån AFP.

Om Nordkorea lyckas med ett dylikt system skulle landet vara kapabelt att utföra kärnvapenattacker från ubåtar även om det övriga försvaret slås ut.

Men för Kim återstår ett avgörande problem – till skillnad från Sydkorea har han ännu ingen ubåt att skjuta ifrån. Såväl robotar som ubåtar har visats upp i prototypform flera gånger de senaste åren, men är uppenbarligen inte klara för reguljär tillverkning.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons