Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Sydamerikanskt flodbråk flyter upp i Haag

Striden om vem som har rätt till en gränsflod mellan Chile och Bolivia har nått Internationella domstolen i Haag (ICJ), där förhandlingarna nu inletts.
Chile/Bolivia • Publicerad 1 april 2022
Internationella domstolen i Haag (ICJ). Arkivbild.Foto: Peter Dejong/AP/TT

De sydamerikanska länderna gör båda anspråk på Silalafloden och Chile vägrar betala grannlandet för att använda vattnet.

– Bolivias hållning är, med all respekt, absurd, sade Ximena Fuentes, som för Chiles talan, i rättssalen i Haag.

Annons

Tvisten har pågått i flera år och är en förlängning av den kuststrid mellan länderna som ICJ avgjorde för fyra år sedan. Bolivia fick då nej på sitt krav om att Chile måste förhandla om att erbjuda inlandsstaten Bolivia tillgång till en kustremsa mot Stilla havet som landet förlorade i ett krig 1884.

Den nu aktuella striden blossade upp 2016 med att Bolivia stämde Chile, som svarade med en motstämning.

Bolivia anser sig äga rätten till Silalafloden och kräver att landet kompenseras för Chiles användning av vattnet, som flyter genom båda länderna. Chile å sin sida hävdar att floden ska betraktas som ett internationellt vattendrag.

Bolivia gör sitt första anförande i rätten på måndag. En dom väntas dock dröja och kan komma tidigast om flera månader, men kan dröja åratal.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons