Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Sydafrika utreder dödliga storbranden

Sydafrika • Publicerad 5 september 2023
Branden startade i femvåningshuset i Johannesburg vid klockan halv två under natten till den 31 augusti.
Branden startade i femvåningshuset i Johannesburg vid klockan halv två under natten till den 31 augusti.Foto: Jerome Delay/AP/TT

Sydafrikas regering har inlett en officiell utredning av den dödliga branden i ett flervåningshus i storstaden Johannesburg, som utbröt under natten till torsdagen den 31 augusti. Minst 76 människor omkom i storbranden.

Utredningen, som leds av en pensionerad författningsdomare, ska fastställa vem som bär det yttersta ansvaret för brandtragedin. Den kommer också att undersöka förekomsten av nedgångna byggnader som olagligt tagits över.

Annons

Det brandhärjade flervåningshuset i centrala Johannesburg var formellt sett övergivet och tömt. Men mängder av hemlösa människor – enligt vittnesmål upp emot 200 – har bott där på mer informell basis.

Det är vanligt att övergivna byggnader i Johannesburg hyser hemlösa. Ofta är det kriminella grupper som tar kontroll över fastigheterna. Myndigheterna tror att fler än 80 "kojor" hade byggts inuti byggnaden.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons