Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Sveriges lärare känner oro för nedskärningar

Sveriges lärare tror att det kommer att bli nedskärningar i förskolan, grundskolan eller gymnasieskolan under 2023 och 2024, visar en undersökning genomförd av fackförbundet Sveriges lärare.
Utbildning • Publicerad 17 augusti 2023
Sveriges lärare känner stor oro för eventuella nedskärningar i förskolan, grundskolan och gymnasieskolan. Arkivbild.
Sveriges lärare känner stor oro för eventuella nedskärningar i förskolan, grundskolan och gymnasieskolan. Arkivbild.Foto: Jonas Ekströmer/TT

62 procent av lärarna svarar att det kommer att ske eller redan har skett nedskärningar på deras arbetsplats. Var femte tillfrågad visste inte om det kommer att ske nedskärningar medan 17 procent svarade nej på frågan.

Nästan alla lärare – 94 procent – känner sig mycket eller ganska oroliga för vilka konsekvenser nedskärningar kan leda till. Om det blir nedskärningar väntas det leda till ökad stress och ökad arbetsbelastning.

Annons

"En orsak till lärarnas stress är att barn och elever inte får den undervisning och det stöd de har rätt till", säger förbundsordförande Åsa Fahlén i ett pressmeddelande.

Fackförbundet vill se ett statligt tillskott till skola och utbildning på 28 miljarder kronor under 2023 och 2024.

Undersökningen genomfördes under perioden 8–17 maj med 2 620 svarande, som ingår i fackförbundets medlemspanel.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons