Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Sverige utlämnar dömd 35-åring till Turkiet

Regeringen beslutar att utlämna en person till Turkiet, rapporterar SVT Nyheter. Beslutet fattades på ett extrainsatt regeringssammanträde.
Inrikes • Publicerad 12 juni 2023
Regeringen beslutar att utlämna en person till Turkiet. Arkivbild.
Regeringen beslutar att utlämna en person till Turkiet. Arkivbild.Foto: Leo Sellén/TT

– Regeringen har den 12 juni 2023 fattat beslut om att bevilja en utlämning från Sverige avseende en 35-årig turkisk medborgare som av turkisk domstol är dömd till fängelse i fyra år och sju månader för narkotikabrott i Turkiet, säger Ashraf Ahmed, chef för centralmyndigheten på justitiedepartementet till SVT.

Delad bedömning

Högsta domstolen beslutade 30 maj att det inte föreligger hinder enligt Europakonventionen eller utlämningslagen att utlämna honom till Turkiet för att avtjäna sitt fängelsestraff för narkotikabrott.

Annons

– Regeringen delar Högsta domstolens bedömning, säger Ashrad Ahmed till SVT.

Mannen motsätter sig utlämningen.

Visat stöd för PKK

Enligt mannen själv handlar utlämningen om att han varit politisk aktiv i det prokurdiska partiet HDP och öppet visat stöd för terrorstämplade PKK på Facebook.

Turkiets riksåklagare har svarat nej på en fråga från HD om några utredningar pågår eller åtal finns mot mannen avseende ”propagerande för terrororganisation” eller "förolämpande av den turkiske presidenten”.

Mannen greps i Sverige i fjol efter begäran från riksåklagarmyndigheten i Turkiet. Han blev villkorligt frigiven efter ett par år i turkiskt fängelse, flyttade till Sverige och skaffade jobb. Den turkiske riksåklagaren vill nu att han ska sitta av resten av sitt straff.

Beslutet om utlämning ska verkställas under försommaren.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons