Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Sverige skickar tält till Lesbos

Sverige tar inte emot barn som drabbats av bränderna i flyktinglägret på den grekiska ön Lesbos men kommer att skicka tält, sovsäckar, filtar och campingkök i stället.
Grekland • Publicerad 13 september 2020
I stort sett hela flyktinglägret Moria på Lesbos förstördes i flera bränder. Arkivbild.
I stort sett hela flyktinglägret Moria på Lesbos förstördes i flera bränder. Arkivbild.Foto: Petros Giannakouris/AP/TT

"Bränderna på Lesbos är en stor humanitär katastrof. Sverige agerar nu snabbt och bistår Grekland med tak över huvudet för upp emot 1 000 migranter i en svår situation", säger inrikesminister Mikael Damberg (S) i ett pressmeddelande.

Branden i flyktinglägret Moria har gjort att tusentals flyktingar står utan tak över huvudet. Tio EU-länder lovade under fredagen att ta emot sammanlagt runt 400 hemlösa barn från lägret, men inte Sverige.

Annons

Stödet samordnas av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) efter att Grekland begärt hjälp via EU:s civilskyddsmekanism.

I siffror rör det sig om 1 750 filtar, 250 familjetält (mellan 15 och 20 kvadratmeter stora), 118 sovsäckar, 43 presenningar, 30 campingkök och 10 toaletter.

"Arbetet med att packa och fylla lastbilarna pågår för fullt. Det materiella stödet kommer sedan att transporteras via lastbil och flyg till Grekland och sedan nå flyktinglägret i början av veckan", säger Björn Johansson, chef på MSB:s centrallager i Kristinehamn.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons