Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Svenskt instrument till månen i turkisk sond

Ett instrument från Institutet för rymdfysik i Kiruna ska skickas till månen, ombord på en turkisk rymdsond. Under expeditionen kommer svenska rymdforskare studera permanent skuggade regioner av månen.
Rymden • Publicerad 3 oktober 2022
Rymdforskarna är speciellt intresserade av månens permanent skuggade regioner, där det kan finnas vattenis som legat orörd i miljarder år.
Rymdforskarna är speciellt intresserade av månens permanent skuggade regioner, där det kan finnas vattenis som legat orörd i miljarder år.Foto: Johan Nilsson/TT

Rymdinstrumentet skickas till månen ombord på den turkiska rymdsonden AYAP-1 inom de närmsta åren, skriver Institutet för rymdfysik (IRF) i ett pressmeddelande.

Under cirka tre månader kommer sonden att befinna sig i en cirkulär bana på 100 kilometers höjd ovanför månytan.

Annons

Instrumentet, som byggts i Kiruna, ger svenska rymdforskare möjligheten att studera flödet av hur laddade partiklar från solen, solvinden, växelverkar med månytan.

”Instrumentet kommer att hjälpa oss att förstå hur ämnen på månens yta varierar utifrån olika områden på månen. Vi är speciellt intresserade av permanent skuggade regioner, eftersom det där kan finnas flyktiga material som vattenis som legat orörda i miljarder år”, säger Manabu Shimoyama, forskare vid IRF och huvudansvarig för instrumentet.

Ett annat uppdrag blir att studera så kallade mini-magnetosfärer som bildas vid månens magnetiska områden. Instrumentet kommer även att undersöka hur månens mycket tunna atmosfär skapas och upprätthålls.

Månexpeditionen planeras att avslutas genom en kontrollerad hård landning på månytan.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons