GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Svenskarna litar på maten i kassen

Riskerna med hormoner och miljögifter i mat oroar inte svenskarna särskilt.
Enligt en rapport från EU litar vi på nationella myndigheter när det kommer till information om matens säkerhet, skriver .
Mat • Publicerad 4 oktober 2022
Svenskarna litar mer än andra européer på att livsmedlen är säkra. Arkivbild.
Svenskarna litar mer än andra européer på att livsmedlen är säkra. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg /TT

Frågorna om inställningen till risker med mat ingick i den så kallade Eurobarometern, som med jämna mellanrum jämför européernas inställning till olika frågor.

I årets barometer framgår att svenskarna anser sig ha hög kunskap om risker med mat, men också att svenskar i regel oroar sig mindre än medborgare i andra länder.

Samtidigt toppar Sverige listan över tillit för informationen som kommer från myndigheter, konsumentorganisationer och forskare vid universitet eller offentligt finansierade forskningsorganisationer. Andelen som litar på de informationskällorna är 92–96 procent.

Kändisar, bloggare och influerare har däremot inte mycket att hämta i fråga om förtroende i Sverige. Endast tre procent av svenskarna litar på informationen från de grupperna – lägst i hela EU.

"Vi är så klart väldigt glada över det här resultatet. Mat och dricksvatten är viktiga frågor för människor", säger Livsmedelsverkets kommunikationschef Christina Lindahl enligt myndighetens hemsida.

Var maten kommer från är alltjämt den viktigaste faktorn för svenskarna när de gör sina val i matvarubutikerna, tätt följt av kostnaden. Det är en faktor som har ökat rejält jämfört med den senaste undersökningen 2019.

Knappt 1 100 svenskar deltog i undersökningen, som genomfördes i våras.

Fakta: Urval – så svarade svenskarna om mat

Urval från EU:s Eurobarometern, med frågor om förtroende och kunskap om risker med mat.

Fråga: Vad av följande är viktigast för dig när du handlar livsmedel? (Max tre svar).

Sverige: Var livsmedlet kommer från (55 procent), kostnad (50 procent) och smak (46 procent).

EU-snittet: Kostnad (54 procent), smak (51 procent) samt livsmedelssäkerhet och var livsmedlet kommer från (båda 46 procent).

Fråga: Är du personligen intresserad av ämnet livsmedelssäkerhet?

Sverige: Ja: 51 procent. Nej: 49 procent.

EU-snittet: Ja: 70 procent. Nej: 30 procent.

Påstående: Jag tar för givet att de livsmedel som säljs är säkra.

Sverige: 63 procent håller med.

EU-snittet: 41 procent håller med.

Källor: Livsmedelsverket, Efsa (Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet).

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.