Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Svenska universitet rankas i världstoppen

Utbildning • Publicerad 17 augusti 2020
Karolinska institutet rankas högt av de svenska universiteten enligt en internationell rankning. Arkivbild.
Karolinska institutet rankas högt av de svenska universiteten enligt en internationell rankning. Arkivbild.Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Tre svenska universitet kvalar in bland de 100 bästa i en färsk rankning av världens universitet.

Karolinska institutet hamnar högst av de svenska lärosätena, med plats 45 på listan Academic Ranking of World Universities (ARWU), men har backat sju platser sedan i fjol.

Annons

Stockholms universitet får i årets lista plats 69, en förbättring jämfört med förra årets plats 73. Uppsala universitet landar på plats 77 jämfört med förra årets plats 62.

Allra högst på listan, vars högsta placeringar domineras av amerikanska och brittiska institutioner, kommer de två amerikanska universiteten Harvard och Stanford, följda av brittiska Cambridge university på tredje plats.

ARWU-listan har gjorts sedan 2003, med fokus på forskning, som till exempel antalet publicerade vetenskapliga artiklar och Nobelpris. Den är en av flera högt ansedda rankningar av universitet världen över.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons