Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Svenska tält till flyktingar i Moldavien

Svenska tält och elcentraler skickas till Moldavien för att hjälpa flyende undan Rysslands krig i Ukraina.
Ukraina • Publicerad 3 mars 2022
Flyktingar undan kriget i Ukraina som nått Palanca i Moldavien.
Flyktingar undan kriget i Ukraina som nått Palanca i Moldavien.Foto: Aurel Obreja/AP/TT

Moldavien bad om hjälp i tisdags via EU:s så kallade civilförsvarsmekanism. Det svarar nu Sverige upp på.

– Vi ska bistå Moldavien med tio stora tält för att kunna ge skydd åt flyktingar, två elverk och sedan också manskap för att sätta upp det här. Det packas just nu och är på väg ner till Moldavien, berättar justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S).

Annons

Utrustningen från MSB, till ett värde av ungefär fem miljoner kronor, skänks till Moldavien. Mer stöd lär dessutom tillkomma.

– Moldavien är ju redan från början ett av Europas allra fattigaste länder, så de var ju redan innan kriget en väldigt utsatt del av Europa. Det här förvärrar ju bara situationen, säger Johansson under en paus vid torsdagens inrikes- och justitieministermöte i Bryssel.

Där träffade ministrarna bland annat en rad kollegor från Latinamerika för att diskutera narkotikaläget. Som dock hamnade rejält i skymundan.

– Vi har pratat om kokainsmugglingen till Europa – men allt det här har ju överskuggats av hela diskussionen kring kriget i Ukraina och vad som händer där nu. Det utvecklar sig snabbt till en humanitär katastrof, säger Johansson i Bryssel.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons