Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

"Svenska" leoparder har fått ungar i Ryssland

Två persiska leoparder skickades förra året från en svensk djurpark till ryska Sotji.
Nu har honan fött två ungar – som om några år förhoppningsvis kommer att kunna släppas ut i det fria.
Djur • Publicerad 4 augusti 2021
Persiska leopardungar vilar med sin mamma.
Persiska leopardungar vilar med sin mamma.Foto: Leopard Recovery Center/Nordens Ark

– Det är helt fantastiskt, jag tror att vi alla är superglada. Vi visste ju att avelsparet är rutinerat, men man vet ju aldrig om de trivs när de kommer till en ny miljö, så vi är supernöjda med att allt har gått bra, säger Emma Nygren, bevarandekoordinator på djurparken Nordens Ark, till TT.

De persiska leoparderna kommer ursprungligen från två olika djurparker i Tyskland, men har levt merparten av sina vuxna liv på Nordens Ark i Bohuslän, där de också fått två kullar med ungar.

Annons

I december i fjol skickades de till en avelsanläggning i Sotji som en del i ett projekt för att återetablera arten i Ryssland.

– Det är för att rädda den persiska leoparden, den finns inte kvar i de ryska delarna av Kaukasus längre utan är utrotad från området. De populationer som finns kvar är kritiskt hotade i det vilda och finns främst i de iranska bergen.

Tanken är att ungarna på sikt ska kunna släppas ut, efter att ha tränat inför ett liv i det fria. Exempelvis kommer de behöva visa att de kan hitta och jaga byten och att de skyr människor.

– Klarar de de testerna kommer de att släppas ut om ungefär två år när de är könsmogna.

Fakta: Persisk leopard

Den persiska leoparden (Panthera pardus saxicolor) är den största av alla underarter av leopard och härstammar från Asien.

Underarten var i början av 1900-talet vanligt förekommande i Kaukasus men på grund av ökad mänsklig påverkan har den sedan 1950-talet minskat drastiskt i antal.

Den persiska leoparden är i dag ett starkt hotat kattdjur. Den huvudsakliga populationen på 550–800 individer finns i de iranska bergen. Ett fåtal mindre, isolerade populationer finns också i Afghanistan, Turkmenistan och Armenien.

I ryska Kaukasus fanns den persiska leoparden till långt in på 1800-talet, men är i dag utrotad i området.

Källa: Nordens Ark

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons