Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Svensk vid fronten: "Ingen lekstuga det här"

Cirka 400 svenskar uppges frivilligt ha anslutit sig till Ukrainska armén. Men i krig räcker det inte med en god vilja.
Ukrainakrisen • Publicerad 12 mars 2022
Soldater ur det ukrainska försvaret utbildas för att använda pansarvärnsroboten NLAW utanför Kiev.
Soldater ur det ukrainska försvaret utbildas för att använda pansarvärnsroboten NLAW utanför Kiev.Foto: Efrem Lukatsky/AP/TT

När TT når Philip Brännvall på fredagseftermiddagen befinner han sig strax norr om Kiev. Natten har varit en prövning för de frivilliga.

– Vi hade stridskänning under natten och vi är jävligt möra. Ingen skadades, någon chockad bara, säger han.

Annons

Philip Brännvall var i Sverige samarbetsman för de svenska frivilliga, på uppdrag av Ukrainas ambassad. Han konstaterar på plats i Ukraina att läget är rörigt.

– Det är svårt att säga nej till någon som åker hit på frivillig basis, men en del har mer vilja än vett. Vi har bara användning för frivilliga med utbildning.

Tusentals frivilliga

Det har samlats tusentals frivilliga från hela världen i Ukraina för att kriga mot Ryssland. Men enligt Brännvall, är det inte ett jobb för vem som helst.

– Om man inte har militär utbildning eller är läkare, sjuksköterska, ingenjör eller byggare: Stanna hemma! Du gör mer nytta om du arrangerar en loppis och skänker pengarna till Röda Korset eller Ukraina, säger han.

Han säger att rekryteringen annars gått över förväntan. Han räknar de svenska frivilliga på plats i Ukraina till "i runda slängar" 400 personer, och fler väntas den närmaste tiden.

De frivilliga placeras ut i olika förband utifrån sin kompetens och militära erfarenhet. Det har dock uppstått en del komplikationer kring hur de frivilligas kontrakt med ukrainska armén ska utformas. Den som skriver in sig i armén på vanlig väg förbinder sig till att strida till dess att kriget är slut, och det vill inte alla frivilliga. Lösningen har blivit korttidskontrakt med en minimitid på tre månader.

Risk för infiltration

Kriget är också annorlunda mot andra konflikter där svenskar anslutit, säger Philip Brännvall.

– Det är en helt annan fiende än i Afghanistan. Det är mycket större risk för infiltration i våra led av ryska soldater. Det är lättare att känna igen en taliban än en rysk soldat. De ryssar vi har emot oss är mycket unga, det är inga elitförband. Men det ukrainska försvaret är väldigt professionellt, de har år av erfarenhet från tidigare strider.

Han upprepar flera gånger uppmaningen till dem som vill hjälpa Ukraina att "stanna hemma" om de inte har relevant utbildning.

– Det är ingen lekstuga det här. Det är en helt annan form av krig än vad jag är van vid. Jag har redan sett saker jag inte velat se. Kom inte hit om du inte är utbildad, då är du bara i vägen.

Annons

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons