Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Svensk tekniksektor högst värderad i Europa

Ekonomi • Publicerad 18 juni 2021
Klarna, med vd Sebastian Siematkowski, är ett av de högst värderade teknikbolagen. Arkivbild.
Klarna, med vd Sebastian Siematkowski, är ett av de högst värderade teknikbolagen. Arkivbild.Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Sverige har gått om Storbritannien som det land i Europa med högst värderade teknikbolag, enligt investmentbanken GP Bullhound årliga rapport om Europas tekniksektor.

Per den 12 maj hade de svenska teknikbolagen i undersökningen ett sammanlagt värde av 151 miljarder dollar. Summan för tvåan Storbritannien blev 149 miljarder dollar och för trean Tyskland 119 miljarder dollar.

Annons

Kraftiga värdeökningar för bolag som Klarna, Spotify och livekasinooperatören Evolution ligger bakom utvecklingen för Sveriges del. Dessa tre stod för 73 procent av det totala värdet vid avstämningsdagen. Klarnas värdering har därefter fortsatt stiga kraftigt.

Det europeiska ekosystemet för teknikbolag beräknas totalt vara värt 801 miljarder dollar, nära en fördubbling under de senaste tolv månaderna. Antalet så kallade unicorns, som värderas till över en miljard kronor, har ökat med 52 stycken, sedan förra årets rapport.

Londonbaserade GP Bullhound gör varje år sedan 2014 en genomgång av Europas mest värdefulla teknikbolag grundade år 2000 eller senare.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons