Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Svensk oenighet om antirasism i EU

EU måste ta tag i den strukturella rasismen, manar EU-parlamentet i en ny resolution.
De svenska ledamöterna är dock oeniga – och S anklagar regeringspartierna M och KD för att vika sig för SD.
Trams, tycker Moderaterna.
EU • Publicerad 10 november 2022
Svenska ledamoten Evin Incir (S) fick igenom sin resolution om arbetet mot rasism i EU – men utan stöd från M, KD och SD. Arkivfoto.
Svenska ledamoten Evin Incir (S) fick igenom sin resolution om arbetet mot rasism i EU – men utan stöd från M, KD och SD. Arkivfoto.Foto: Fredrik Persson / TT

Torsdagens resolution uppmanar EU att utveckla en "robust, inkluderande, heltäckande och mångsidig inställning för att effektivt bekämpa alla former av rasism och diskriminering".

Bland annat vill man se EU-kommissionen agera mot medlemsländer som inte anses göra tillräckligt och att EU-länderna ska börja med särskilda ministermöten för jämställdhetsfrågor.

Annons

Arbetet med resolutionen har letts av svenska ledamoten Evin Incir (S).

– Rasismen är ett hot mot vår europeiska demokrati och bryter mot mänskliga rättigheter. Rasism och diskriminering dödar, sade hon i debatten i parlamentet i Bryssel inför omröstningen.

Nedlagda röster

Den text som förhandlats fram stöddes av majoriteten av alla de tre stora partigrupperna: socialdemokratiska S&D, konservativa EPP och liberala RE. De svenska ledamöterna i EPP – från M och KD – valde dock att lägga ner sina röster.

– EU behöver stärka arbetet, men i den här rapporten fanns det en hel del formuleringar om EU:s migrationspolitik och hur man kan arbeta med olika verktyg i brottsbekämpningen som vi tyckte var olyckliga så därför valde vi att avstå, förklarar Tomas Tobé (M) för TT.

"Viker sig för SD"

Det får dock S att fräsa ordentligt.

"Att Sverigedemokraterna röstade emot är inte förvånande, det ligger i deras högerextrema DNA. Men att Moderaterna och Kristdemokraterna la ner sina röster och på så vis viker sig för SD i en tid av ökad rasism och diskriminering är verkligen skrämmande, anmärkningsvärt och beklagligt", skriver Incir i ett uttalande.

Fast Tobé fräser tillbaka.

– Det är fullkomligt trams. De känner mycket väl till att vi har lagt fram förslag till den här rapporten om att förstärka arbetet mot antisemitism – förslag som inte fanns med över huvud taget i den socialdemokratiska rapportörens ursprungliga förslag. Nu har vi fått med dem och det tycker jag är positivt, men det finns också andra olyckliga formuleringar och därför valde vi att avstå, säger Tobé.

Fakta: EU-parlamentet om antirasism

EU-parlamentets ledamöter godkände på torsdagen en icke bindande resolution om sin syn på arbetet mot rasism.

Resolutionen godkändes med 442 ja-röster mot 114 nej och 42 nedlagda.

Av de svenska ledamöterna röstade Abir Al-Sahlani (C), Alice Bah Kuhnke (MP), Erik Bergkvist (S), Malin Björk (V), Jakop Dalunde (MP), Ilan De Basso (S), Heléne Fritzon (S), Pär Holmgren (MP), Evin Incir (S), Karin Karlsbro (L), Carina Ohlsson (S) och Emma Wiesner (C) för.

Mot röstade Charlie Weimers (SD), medan Arba Kokalari (M), David Lega (KD), Peter Lundgren (partilös), Johan Nissinen (SD), Jessica Polfjärd (M), Sara Skyttedal (KD), Tomas Tobé (M) och Jörgen Warborn (M) lade ner sina röster.

Källa: EU-parlamentet.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons