Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Svensk militär i eldstrid i Mali

I ett rutinuppdrag på onsdagskvällen besköts svenska soldater i Mali.
Enligt Försvarsmakten ska ingen ha skadats i striderna.
Inrikes • Publicerad 1 juli 2021
Foto: Björn Hellström

– De besköts med finkalibriga vapen där uppsåtet var att döda, säger Therese Fagerstedt, pressekreterare vid Försvarsmakten, till TT.

De svenska soldaterna som besköts tillhör Försvarsmaktens elitstyrka: Sveriges allra främsta militärer. De ingår i den franskledda Task Force Takuba som bekämpar jihadister lojala med IS eller al-Qaida.

Annons

Enligt Försvarsmakten finns inga uppgifter om vilken grupp angriparna tillhörde. Hur många svenskar som besköts kommer inte heller att kommuniceras, styrkan omges av extremt hög sekretess.

– Det jag kan säga är att det var en svensk patrull på spaningsuppdrag.

Sverige har just nu, enligt Försvarsmakten, omkring 400 militärer på plats i Mali, varav 150 ingår i Task Force Takuba. Senast svenska soldater attackerades i Mali var i samband med att en vägbomb detonerade i april. Då skadades tre lindrigt.

– Det här händer med jämna mellanrum. Mali är en farlig plats. Och det är ett farligt uppdrag som vi har tränat för, säger Fagerstedt.

Sveriges insats i Mali har den senaste tiden ifrågasatts, särskilt efter Frankrikes president Emmanuel Macrons uttalande om att Barkhane-operationen, som Task Force Takuba är en del av, ska omformas till en internationell insats.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons