Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Svensk läkare vittnar om krigets fasor i Ukraina

Åldringar med granatsplitter. Gråtande anhöriga. Urskillningslöst våld.
I tre veckor har den svenske kirurgen Peter Moberger arbetat på ett sjukhus nära fronten i östra Ukraina.
– Splitterskador och brännskador hör till det vanliga. Samtidigt behöver andra patienter med kroniska sjukdomar också tas om hand, säger han till TT.
Ukraina • Publicerad 16 maj 2023
Hundratals dör i strider varje dag på både den ukrainska och ryska sidan, enligt Peter Moberger, kirurg och Sverigeordförande för Läkare utan gränser.
Hundratals dör i strider varje dag på både den ukrainska och ryska sidan, enligt Peter Moberger, kirurg och Sverigeordförande för Läkare utan gränser.Foto: Läkare utan gränser/TT
Kirurgen Peter Moberger arbetade vid Kostiantynivkas sjukhus som bland annat tog emot skadade från den hårt omstridda staden Bachmut.
Kirurgen Peter Moberger arbetade vid Kostiantynivkas sjukhus som bland annat tog emot skadade från den hårt omstridda staden Bachmut.Foto: Läkare utan gränser/TT

Böljande sädesfält som avlöses av kyrkogårdar med nygrävda gravar. En kvinna och en liten flicka som står och gråter på en järnvägsstation. Kanske hade de precis skilts från en anhörig som skickats iväg i strid. Vissa minnesbilder har etsat sig fast med särskild skärpa, berättar Peter Moberger som är nyligen hemkommen från staden Kostiantynivka, en och en halv mil från krigets frontlinjer.

– Den där kvinnan och den där flickan i femårsåldern blev en sådan tydlig bild för mig om att det inte bara är soldaterna som skickas ut i krig som drabbas. Det är ett sådant oerhört lidande för hela samhället, med anhöriga som saknar och sörjer.

Enda civila sjukhuset

Annons

Eftersom det inte är möjligt att flyga reste Peter Moberger den 16 timmar långa vägen med tåg, från Lviv i väst till sjukhuset i Kostiantynivka i Donetsk i östra delarna av Ukraina.

– Det är det enda civila sjukhuset och servar hela regionen. Utöver de som skadats i kriget hade vi dessutom alla de patienter med övriga behov av vård, framför allt de som lider av kroniska sjukdomar som hjärt- kärlsjukdomar, lungsjukdomar eller diabetes som är vanligt förekommande.

Som kirurg i fält har Peter Moberger lång erfarenhet från konflikter, katastrofer och epidemier. Han är Sverigeordförande för Läkare utan gränser och har varit i bland annat Darfur, Mosul, Jemen och Liberia.

– Det som sticker ut i den här konflikten är magnituden och urskillningslösheten, där hundratals människor på både den ukrainska och ryska sidan dör varje dag. Det är klart att det påverkar en att vara med om det största krig som Europa upplevt sedan andra världskriget.

Mitt i den stora tragedin har han som läkare många gånger imponerats av styrkan och uthålligheten hos de patienter han mött.

– En 80-årig kvinna som kom från Bachmut hade fått sin ena fot söndertrasad av granatsplitter. Den andra foten var bruten. Det visade sig att hon med sina svåra skador suttit gömd i en källare i över två veckor innan militär kunde skicka henne till vårt sjukhus. Mirakulöst nog hade hon inte drabbats av infektioner, säger Peter Moberger.

En slags vardag

Kriget till trots pågår livet till synes som vanligt och en slags vardag upprätthålls. Folk går till affären för att handla, cyklar omkring på gatorna och barnen leker på lekplatserna. Men när mörkret faller märker man hur många fönster förblir släckta, bara i en del av dem ser man lamporna tändas.

Uppskattningsvis 30 000 människor har lämnat Kostiantynivka, av stadens ursprungligen 70 000 invånare. Och för de som stannar kvar måste tillvaron fortsätta, konstaterar Peter Moberger.

– Krigstillståndet blir en del av vardagen. Samtidigt säger alla jag har talat med att de tänker på kriget, varje dag.

Fakta: Läkare utan gränser i Ukraina

I nuläget har hjälporganisationen omkring 124 internationella medarbetare i Ukraina som arbetar tillsammans med omkring 686 lokalt anställda.

Miljontals människor är i behov av stöd över hela Ukraina. Förutom internflyktingar, som lever under otrygga förhållanden, finns det många andra sårbara grupper som äldre och personer med funktionsvariationer som är kvar i sina hem.

Många bor i källare under knappa förhållanden utan el, färskvatten, mat, toaletter eller sjukvård. Psykisk ohälsa är också ett stort problem.

I samarbete med Ukrainas järnvägar har Läkare utan gränser utrustat två tåg med sjukvårdskapacitet för evakuering av patienter från konfliktzoner till säkrare platser där de kan få nödvändig vård.

Källa: Läkare utan gränser

Bakgrund: Kirurgen Peter Moberger

Peter Moberger är verksam som kirurg för Läkare utan gränser och är även hjälporganisationens ordförande i Sverige. Den 48-årige läkaren kommer ursprungligen från Söderhamn och arbetar till vardags som allmänkirurg på kirurgkliniken i Västerås.

Hans första utlandsuppdrag gick till Darfur i västra Sudan 2004, där han tillbringade sju månader.

2017 befann han sig i Mosul i Irak samtidigt som de intensiva slutstriderna om staden pågick.

Han deltog även i Läkare Utan Gränsers insats i Liberia under det stora ebolautbrottet 2014– 2016.

Peter Moberger har också varit på plats i Somalia, Sydsudan, Centralafrikanska republiken och Kongo-Kinshasa.

Rättad: I en tidigare version fanns ett fel om Peter Mobergers jobb i Sverige.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons