Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Svensk jihadist utreds för ökänt terrormord

Den misstänkta terroristen Osama Krayem, från Malmö, utreds av svenska åklagare för grova krigsförbrytelser för IS i Syrien.
På onsdag ställs han inför rätta i Frankrike, anklagad för inblandning i terrorattentaten i Paris då 130 människor mördades.
Brott • Publicerad 6 september 2021
Malmö-födde Osama Krayem har pekats ut som en av bödlarna då en jordansk pilot brändes ihjäl levande i en bur. Mordet väckte stor ilska och avsky i Jordanien, som svarade med flera flygräder.
Malmö-födde Osama Krayem har pekats ut som en av bödlarna då en jordansk pilot brändes ihjäl levande i en bur. Mordet väckte stor ilska och avsky i Jordanien, som svarade med flera flygräder.Foto: Nasser Nasser

En av de misstänkta för terrordåden i Paris 2015 och i Bryssel 2016 – den svenske medborgaren Osama Krayem – utreds av svenska åklagare för att ha deltagit i grova krigsbrott för Islamiska staten i Syrien.

– Det finns en förundersökning om krigsbrott i Syrien mot den här personen, säger Robin Simonsson, presstalesperson vid Åklagarmyndigheten, till TT.

Annons

Förundersökningen leds av två åklagare vid Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet.

– Rubriceringen är grov krigsförbrytelse. I övrigt föreligger förundersökningssekretess, säger Robin Simonsson.

Brändes i en bur

Malmö-födde Osama Krayem har tidigare identifierats av belgiska utredare som en av bödlarna vid ett av de mer ökända terrormorden i Syrien, då en jordansk pilot brändes levande till döds av Islamiska staten.

Enligt källor till den franska tidningen Le Monde handlar den svenska utredningen om det brutala IS-mordet.

Piloten togs till fånga av IS efter att hans plan störtat i Syrien under ett uppdrag i december 2014. Senare släppte terrorsekten en 22 minuter lång film som visar hur han bränns ihjäl inlåst i en bur.

Rättegång i Paris

På onsdag ställs Krayem inför rätta i Frankrike, anklagad för att ha deltagit i förberedelserna av terrorattacken i Paris 2015, då 130 människor mördades.

Krayem anklagas dessutom för att ha planerat en attack på Schiphol flygplats i Amsterdam samma dag som dåden i Paris.

Han greps ett par veckor efter terrorattentaten i Belgien 2016. Där misstänks han för att ha planerat att spränga sig själv i luften i Bryssels tunnelbana, men ska ha ångrat sig – eller inte fått sin utrustning att fungera.

Rättegången angående attentaten i Bryssel, där 32 människor mördades, väntas inledas tidigast under hösten 2022.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons