Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Svensk gripen i räd mot stort hackerforum

En svensk man har gripits i Sverige, misstänkt för att ha haft en nyckelroll i ett av världens största forum för hackare, rapporterar
Brott • Publicerad 13 april 2022
En svensk man är gripen efter ett tillslag mot ett av världens största hackerforum. Arkivbild.
En svensk man är gripen efter ett tillslag mot ett av världens största hackerforum. Arkivbild.Foto: Naina Helén Jåma/TT

– Han är en av en medhjälparna som har gjort att forumet har kunnat drivas, säger Björn Eriksson, gruppchef för komplexa cyberbrott på Noa, till SVT.

Polisen meddelade på tisdagen att hackerforumet Raidforums, med över en halv miljon medlemmar, stoppats i en Europolinsats där svensk polis deltagit.

Annons

Totalt greps tre personer: grundaren som är portugis, samt två medhjälpare, varav den ena alltså är svensk. Svensken är misstänkt för grov penningtvätt.

Forumet grundades 2015 och medlemmarna har handlat med olika typer av hackad och stulen information – allt ifrån olika länders röstlängder och kundinformation till sjukjournaler.

Insatsen, som i Sverige gått under namnet "Viking", har planerats under lång tid tillsammans med Europol. Utöver den svenska polisen var brottsbekämpande myndigheter från USA, Storbritannien, Portugal, Tyskland och Rumänien deltagit i insatsen.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons