Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Svårt få tag på mat i Shanghai

När de omkring 25 miljoner invånarna i Shanghai tvingas hålla sig hemma har de svårt att få tag i mat.
Kina • Publicerad 7 april 2022
En man som arbetar för ett leveransbolag arrangerar beställda matkassar på sin moped i Jingan i västra Shanghai.
En man som arbetar för ett leveransbolag arrangerar beställda matkassar på sin moped i Jingan i västra Shanghai.Foto: Chen Si/AP/TT

Det är slutsålt, beklagar sig invånare som försöker beställa livsmedel från butiker på nätet. Vissa Shanghaibor har fått mindre försändelser av kött och grönsaker från myndigheterna, men det är oklart hur länge de räcker.

Staden har stängt ned näst intill totalt då omikronvarianten av coronaviruset sprids i väldig fart. Det är oklart när restriktionerna kommer att kunna dras tillbaka. Kinas regering håller ännu hårt i en nolltolerans mot covid-19, vilket innebär att varje enskild smittad person ska hållas helt isolerad.

Annons

Stadens myndigheter har bett om ursäkt och utlovat bättre matleveranser. De säger att det finns mat, men att utmaningen ligger i att få den från butikerna till kundernas hem.

Flera av Kinas största leveransföretag har ställt om personalstyrkan så att fler ska ge sig ut och lämna över matkassar. Men kött, fisk och ägg är fortsatt sällsynt i nätbutikerna. I vissa kvarter har grannar gått ihop för att köpa livsmedel i större kvantiteter.

– Alla organiserar sig för att köpa mat, eftersom vi inte kan lita på att regeringen levererar det, säger en kvinna i västra Shanghai som heter Chen, som berättar att hon hittills har fått två försändelser från myndigheterna till sin familj på fem personer.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons