Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Svår sits för Iran och USA efter atomsabotage

Iran anklagar ärkefienden Israel för att ligga bakom söndagens sabotage mot kärnenergianläggningen Natanz och utlovar hämnd. Men en svår balansgång väntar om Teheran vill värna de pågående samtal som kan leda till sanktionslättnader.
Iran • Publicerad 12 april 2021
Irans utrikesminister Mohammad Javad Zarif. Arkivbild.
Irans utrikesminister Mohammad Javad Zarif. Arkivbild.Foto: Vahid Salemi/AP/TT

Det är ännu oklart vad som orsakat strömavbrottet vid den underjordiska anrikningsanläggningen. En person som påstås ha legat bakom sabotaget ska ha identifierats, enligt den iranska nyhetssajten Nournews, som hänvisar till underrättelsekällor. Några fler detaljer om den misstänkte framkommer dock inte.

Iranska myndigheter beskriver händelsen som "kärnenergiterrorism".

Annons

– Sionisterna vill hämnas eftersom vi har varit framgångsrika i arbetet med att lyfta sanktionerna. De har sagt rakt ut att de inte kommer att tillåta detta. Men vi kommer att hämnas, säger utrikesminister Mohammad Javad Zarif i statlig tv och syftar på Israel.

Flera israeliska medier har rapporterat att Mossad låg bakom sabotaget, med hänvisning till källor inom underrättelsetjänsten. Landets regering har inte kommenterat uppgifterna men premiärminister Benjamin Netanyahu säger att Israel inte kommer att tillåta att Iran skaffar kärnvapen.

Den allmänt hållna kommentaren gjordes i samband med den amerikanske försvarsministern Lloyd Austins besök.

Strömavbrott

Ingen kom till skada vid söndagens händelse vid Natanz och några radioaktiva utsläpp ska inte ha skett, enligt den iranska nyhetsbyrån Fars. De skadade centrifugerna kommer att bytas ut mot mer avancerade, enligt utrikesdepartementets talesperson.

Två underrättelsekällor uppger för The New York Times att skadorna orsakats av en explosion som förstört den väl skyddade anläggningens interna elförsörjningssystem. Det kan dröja flera månader innan produktionskapaciteten vid Natanz är återställd, enligt källorna.

Irans kärnenergiprogram har drabbats av flera tidigare angrepp, däribland genom cyberattacker. Utifrån de begränsade uppgifter som finns så är det mindre troligt att det denna gång rör sig om en ren it-attack, påpekar flera experter.

– Om strömavbrottet orsakades av en explosion så lutar det nog åt ett vanligt hederligt sabotage, säger David Lindahl, IT-säkerhetsforskare vid Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI).

– Det kan i så fall ha utförts av en insider, men även indirekt genom exempelvis saboterade reservdelar eller annan utrustning.

Maas: "Inte positivt"

Natanz är en av Irans största anläggningar för urananrikning och startade så sent som i lördags flera nya centrifuger vid en ceremoni ledd av president Hassan Rohani. De nya, modernare centrifugerna IR-2m kan anrika uran till högre renhet mycket snabbare än de tidigare IR-1 som utgör huvuddelen av centrifugparken i Natanz.

Den åtgärden är i strid med Irans åtaganden enligt 2015 års kärnenergiavtal med de permanenta medlemmarna i FN:s säkerhetsråd samt Tyskland. Regimen i Teheran ser sig dock inte bunden av överenskommelsen sedan USA drog sig ur avtalet och införde kraftiga sanktioner mot Iran.

Annons

I förra veckan inleddes EU-ledda Iransamtal i Wien i syfte att försöka rädda avtalet. De senaste dygnens händelseutveckling bådar inte gott för de fortsatta överläggningarna, enligt Tysklands utrikesminister Heiko Maas.

– Det vi hör från Teheran är inte positivt, och då syftar jag särskilt på utvecklingen i Natanz, säger han enligt nyhetsbyrån AFP.

Frågan är om USA känt till operationen mot Natanz på förhand. Sabotaget inträffade samtidigt som den amerikanske försvarsministern Lloyd Austin är på besök i Jerusalem.

Möjlig dubbel avsikt

Israel är starkt kritiskt till USA:s president Joe Bidens vilja att försöka återuppliva kärnenergiavtalet med Iran. Om det stämmer att den israeliska säkerhetstjänsten ligger bakom sabotaget så kan avsikten vara dubbel.

– Förutom att försena utvecklingen av Irans kärnteknikprogram så kan det här också vara ett sätt att försöka försvåra förhandlingarna mellan USA och Iran, säger Erika Holmquist, säkerhetspolitisk analytiker vid FOI.

Irans lär nu fundera noga på hur man ska svara på sabotaget. Om man tar i för mycket kan det bli för politiskt känsligt för USA att fortsätta samtalen.

– Jag tror att Iran kommer att svara på ett ganska återhållet sätt. Man vill inte riskera förhandlingarna, som man har mycket att tjäna på, säger Holmquist.

Rättad: I en tidigare version av texten förekom en felaktig uppräkning av länderna som undertecknat kärnenergiavtalet.

Fakta: Iranavtalet och sanktionerna

Kärnenergiavtalet JCPOA undertecknades 2015 av Iran och av vad som kallas "P5+1" – de fem permanenta medlemmarna i FN:s säkerhetsråd (Frankrike, Kina, Storbritannien, Ryssland och USA) samt Tyskland.

Avtalet syftade till att förhindra att Iran utvecklar kärnvapen – efter decennier av global rädsla för detta.

I utbyte skulle internationella sanktioner mot Iran hävas. JCPOA gav bland annat insyn i Irans atomenergiprogram samtidigt som detta bantades kraftigt.

2018 lämnade dock USA:s president Donald Trump avtalet och därefter har det knakat rejält i fogarna. USA återinförde tuffa sanktioner mot landet, vilket har påverkat andra länders möjligheter att handla med Iran.

Iran har bekräftat att man har börjat anrika uran till samma renhetsgrad som före kärnenergiavtalet.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons