Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Ras i Swedbank bromsade börsuppgång

Stockholmsbörsen steg svagt i veckans avslutande handel. OMXS-index ökade 0,3 procent.
Kursfall bland bankerna bromsade lyftet.
Börs • Publicerad 18 september 2020
Nedgångar i bankaktier höll tillbaka Stockholmsbörsen. Arkivbild.
Nedgångar i bankaktier höll tillbaka Stockholmsbörsen. Arkivbild.Foto: Stina Stjernkvist/TT

Storbankerna föll på bred front. Swedbank gick klart sämst med ett kursras på 5,3 procent. Beskedet om att Finansinspektionen inlett en ny utredning av bankens hantering av insideruppgifter i samband med den stora penningtvätthärvan i Baltikum sänkte aktien.

SEB föll samtidigt 3,5 procent, medan Handelsbanken och Nordea backade 2,1 respektive 1,9 procent.

Annons

Aktien i telekomjätten Ericsson lyfte 1,3 procent handel efter beskedet om ett förvärv av det amerikanska bolaget Cradlepoint för 1,1 miljarder dollar, vilket uppgavs stärka portföljen av 5G-produkter till företagskunder.

En annan vinnare var bilförsäljaren Bilia, vars aktie lyfte 9,6 procent efter en så kallad omvänd vinstvarning – där bolaget flaggade för ett oväntat bra resultat under tredje kvartalet i år.

Konsultföretaget Sweco har beslutat att dela ut den tidigare återhållna aktieutdelningen. Aktien backade 0,9 procent efter beskedet.

Oljepriset steg sedan oljekartellen Opec signalerat att det kommer att bli tuffare tag mot medlemmar som inte uppfyller sina åtaganden i kartellens system för produktionskvoter.

Utvecklingen på de ledande Europabörserna var negativ. Bolag i besöks- och resenäringen tyngde. Oro för ökade fall av coronavirus i Frankrike och Storbritannien och ökade geopolitiska spänningar till följd av en kinesisk militärövning nära Taiwan präglade stämningen.

FTSE100-index i London och DAX-index i Frankfurt backade både 0,7 procent, medan CAC 40-index i Paris sjönk 1,2 procent.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons