Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Svängigt för elpriserna

Ekonomi • Publicerad 6 mars 2023
Elpriserna stiger i början på veckan, svag vind och ytterligare en avstängd kärnkraftsreaktor spelar in. Arkivbild.
Elpriserna stiger i början på veckan, svag vind och ytterligare en avstängd kärnkraftsreaktor spelar in. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg /TT

Elpriserna åker berg- och dalbana i början av veckan. Efter måndagens prisuppgång, framför allt i norra Sverige, faller priserna tillbaka igen för tisdagen enligt noteringarna på den nordiska elbörsen Nordpool.

I norra Sverige, elområde 1 och 2 blir det 1 krona per kilowattimme (kWh), en nedgång med 35 öre.

Annons

I södra Sverige, det vill säga i elområde 4 och 3, landar priset på 1:10 per kWh, en nedgång med 57 öre jämfört med måndagen.

Sveriges största kärnkraftsreaktor, Oskarshamn 3, är avstängd sedan i fredags och åtta dygn framåt. Sedan augusti förra året står också reaktor 4 vid Ringhals stilla. Enligt planen ska den börja producera igen runt den 19 mars.

Ovanpå börspriset tillkommer elbolagens påslag, elskatt, moms och elnätsavgift på i storleksordningen 1:50 kronor per kilowattimme.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons