Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Supervaccin ska rädda de äldsta från influensan

Två säsonger i följd har influensan varit skonsam i Sverige. Förra året uteblev den helt och hållet. I år, däremot, kan det bli andra bullar.
Influensa • Publicerad 9 september 2021
Antal laboratorieverifierade influensafall per vecka.Foto: Johan Hallnäs

I skuggan av pandemin finns en annan smitta som kan skörda tusentals svenskars liv och det är den vanliga säsongsinfluensan.

– Man kan bli väldigt sjuk. Det är därför det är så viktigt att gamla och personer i riskgrupper vaccinerar sig, säger Mia Brytting, enhetschef på Folkhälsomyndigheten, till TT.

Annons

Förra året uteblev influensasäsongen helt och hållet, som en följd av de åtgärder som vidtogs mot covid-19.

– Det har jag aldrig varit med om tidigare. Men att folk stannade hemma när de var sjuka, tvättade händerna och höll distans påverkade även influensan, säger Mia Brytting.

Inför en normal säsong brukar Mia Brytting och hennes kollegor studera situationen på södra halvklotet, för att på så sätt försöka lista ut hur säsongen på det norra halvklotet kan komma att se ut.

Inget normalår

Men 2021 är inget normalt år.

– Det har varit låg influensaaktivitet på det södra halvklotet, antagligen som en följd av alla pandemirestriktioner, varför det är svårt att veta hur det kommer att bli för oss i år, säger hon.

Det finns fyra olika influensastammar som cirkulerar bland oss människor, men vilken eller vilka som får fäste och kommer att dominera smittspridningen en viss säsong varierar. Men vilken stam det blir i år, eller i vilken omfattning, är det ingen som vet.

Det finns dock saker som talar för förhållandevis mild säsong, enligt Mia Brytting.

– Jag tror att vi har lärt oss något av pandemin. Att vi kommer att fortsätta att hålla distansen, tvätta händerna och stanna hemma om vi är sjuka.

Å andra sidan, säger hon, har de två föregående säsongerna varit häpnadsväckande milda. Det innebär att immuniteten i befolkningen är låg, vilket i sin tur kan resultera i en omfattande smittspridning med fler svårt sjuka än vanligt.

Kraftfullare vaccin

TT: Och nu under hösten kommer pandemirestriktionerna kanske att släppas helt och hållet, vad händer då?

Annons

– Det får vi se. Det viktiga är att alla som tillhör en riskgrupp vaccinerar sig, säger Mia Brytting.

Nytt för i år är att samtliga regioner har upphandlat en ny typ av influensavaccin, så kallat högdosvaccin, till de cirka 85 000 personer som bor på landets äldreboenden. Det vill säga de allra sköraste som löper störst risk att drabbas av svår influensasjukdom.

– Det är ett förstärkt vaccin som ska ge de allra äldsta ett bättre skydd.

Studier visar att äldre svarar sämre på vaccin än yngre. Ett sätt är då att öka mängden antigen i vaccinet, det vill säga det ämne som immunförsvaret ska reagera mot.

– Det finns inga evidens ännu för att ett sådant vaccin verkligen ger ett bättre skydd, för det kräver ganska komplicerade studier. Men det finns tydliga trender som visar att det är så, säger Mia Brytting.

Fakta: Säsongsinfluensan

Säsongsinfluensan är en säsongsbunden smitta som finns i alla världsdelar. Under sommarhalvåret är denna influensa som mest aktiv på det södra halvklotet, och på det norra halvklotet under vinterhalvåret. Tiden kring jul fram till slutet av februari brukar vara som mest kritisk för norra Europa.

Precis som covid-19 är influensa ett luftvägsvirus med likartade symtom, framför allt i början av sjukdomsförloppet. Influensa orsakas dock av ett helt annat virus. I efterförloppet till influensa kan vissa dessutom drabbas av en potentiellt livshotande bakteriell lunginflammation, något som vanligtvis inte inträffar vid coivd-19.

Det finns fyra influensastammar som cirkulerar bland människor. Den stam som orsakar högst överdödlighet är A(H3N2), vilket är samma stam som orsakade Hongkonginfluensan 1968. En intensiv säsong där denna stam dominerar kan resultera i en överdödlighet på 3 000 personer, enligt Folkhälsomyndigheten.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons