Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Skärpt straff – två får livstid efter styckmord

Den unga mannen lät testa möjliga mordvapen, skaffade utrustning och lurade sedan sin pappa att komma till lägenheten i Karlskrona.
Där dödades pappan i något som rätten bedömt vara en ren avrättning. Både sonen och hans pojkvän döms nu till livstids fängelse.
Brott • Publicerad 14 september 2021
Den försvunne mannen hittades död här, på ön Varö i Karlskrona skärgård, senhösten 2020. Arkivbild.
Den försvunne mannen hittades död här, på ön Varö i Karlskrona skärgård, senhösten 2020. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Den 57-årige mannen slogs ihjäl av sin son med en skiftnyckel hemma i sin egen lägenhet i juli förra året. Hans kropp styckades av sonens ett år äldre partner och fördes sedan till en skärgårdsö där kvarlevorna grävdes ner.

Styckmordet har liknats vid en avrättning. Motivet? Enligt domstolen handlade det om att sonen skulle kunna bo kvar i pappans lägenhet.

Lämnade uppgifter

Annons

De unga männen, 22 respektive 23 år, dömdes både för mord och för brott mot griftefrid i Blekinge tingsrätt. Sonen, som slog ihjäl sin pappa med skiftnyckeln, dömdes till livstids fängelse.

Medbrottslingen – hans kärlekspartner – fick däremot inledningsvis 18 års fängelse – ett tidsbestämt straff som rätten motiverade med att han lämnat uppgifter som var väsentliga för utredningen och som gjorde att den dödes kvarlevor till sist kunde hittas, flera månader efter mordet.

Hovrätten ändrar

Men att han medverkat i utredningen och berättat om brottet är inte anledning nog att få ett tidsbestämt straff, enligt hovrätten över Skåne och Blekinge. Därmed döms nu även 23-åringen till livstids fängelse.

– Det blev så som jag hoppades. Jag överklagade domen avseende 23-åringen och så blev det, säger åklagare Anna Johansson Toresten till TT och fortsätter:

– Även om han lämnat uppgifter som varit av betydelse för utredningen, och fört utredningen framåt, så anser jag inte att det har varit sådana att man kan komma undan ett straff på livstid.

Även de båda männen hade överklagat tingsrättens dom till hovrätten.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons