Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Stulna regalierna tillbaka i Strängnäs

Två år efter den fräcka stölden är regalierna nu tillbaka på sin plats i Strängnäs domkyrka. Restaurerade, rengjorda – och i säkrare förvar än tidigare.
Stöld • Publicerad 18 juni 2020
Begravningsregalierna har nu varsamt restaurerats och är tillbaka i Strängnäs domkyrka.
Begravningsregalierna har nu varsamt restaurerats och är tillbaka i Strängnäs domkyrka.Foto: Göran Schmidt/Livrustkammaren
När regalierna återfanns i februari 2019 var de rejält tilltufsade. Sedan dess har de restaurerats.
När regalierna återfanns i februari 2019 var de rejält tilltufsade. Sedan dess har de restaurerats.Foto: POLISEN

När drottning Kristina den äldres och kung Karl IX:s begravningsregalier stals fick det stor uppmärksamhet. Nu, nästan två år senare, eskorterades de av polis tillbaka till sin plats i Strängnäs domkyrka.

I ett pressmeddelande säger Christer Nilsson, chef för utredningsenheten Noa, att han är stolt över att ha löst fallet.

Annons

"Detta har varit en utredning som ställt stora krav på den polisära verksamheten och där våra medarbetares olika kompetenser har fått komma till användning. Samtidigt har samverkan mellan Noa och polisregion Öst varit avgörande. Att vi kan lämna tillbaka regalierna är ett resultat av det fina polisarbetet som ligger bakom och jag som chef känner en stolthet i det vi gjort", säger han.

Ovärderliga

Begravningsregalierna, två guldkronor och ett riksäpple, stals vid en fräck kupp den 31 juli 2018. Kronorna användes vid kung Karl IX och drottnings Kristina den äldres begravningar på 1600-talet.

De stulna föremålen har ett försäkringsvärde på 65 miljoner kronor, men är kulturhistoriskt ovärderliga. I början av februari 2019 hittades regalierna i Åkersberga utanför Stockholm, men de hade stora skador. Sedan dess har de varsamt restaurerats och rengjorts, och är nu näst intill återställda till sin forna prakt.

Vissa skador har inte helt gått att återställa, men domprosten Christofer Lundgren säger till Eskilstuna-Kurire n att han ändå är nöjd.

– Det är väldigt känsliga föremål som inte är tillverkade för att vara robusta och användas i dagligt bruk. Mot bakgrunden av det, och deras skador, är det fantastiskt att de kunnat återställas till ett skick som är nästan som innan. De skador som är blir en del av deras historia, säger han till tidningen.

Höjd säkerhet

För att skydda dyrgriparna i framtiden har säkerheten kring dem höjts.

– Säkerheten är naturligtvis på en högre nivå än tidigare. Jag vill inte gå in på detaljer om säkerhetsklassning och utrustning, men kan säga att vi med råge följt villkoren för länsstyrelsens tillstånd, säger Christofer Lundgren till Eskilstuna-Kuriren.

Från och med midsommarafton visas begravningsregalierna upp igen för allmänheten under domkyrkans öppettider.

Två män har dömts för stölderna.

Rättad: I en tidigare version benämndes regalierna felaktigt som riksregalier.

Fakta: De stulna begravningsregalierna

Karl IX, Gustav Vasas yngste son och far till Gustav II Adolf, avled år 1611 efter ett slaganfall. Hans hustru drottning Kristina den äldre var Sveriges regent under kungens frånvaro 1605. Drottning Kristina avled på Nyköpings slott 1625.

Regenternas begravningsregalier från 1611 och 1626 är av mycket hög konstnärlig kvalitet. Karl IX:s krona är tillverkad i guld och emalj, pärlor och bergkristaller – så kallade svenska diamanter – av guldsmederna Antonius Grott och Peter Kempe. Drottningens är tillverkad i guld med emalj.

Källor: Nationalencyklopedin och Livrustkammaren

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons