Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Studie: Män dominerar fortfarande i medier

Svenska medier är långt ifrån jämställda när det gäller mäns och kvinnors synlighet, visar en ny undersökning från Mediekompaniet. Män dominerar fortfarande.
Samhälle • Publicerad 12 maj 2023
Överbefälhavare Micael Bydén, man, är en av dem som exponerats mycket i medierna den senaste tiden. Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT

För femte året i rad har Mediekompaniet släppt rapporten Rättvisaren som undersöker representation och inkludering i svenska medier. Årets rapport visar att situationen knappt förändrats sedan 2019.

Trots en jämn fördelning mellan könen i befolkningen dyker män upp betydligt mer i våra nyhetsmedier än kvinnor. Männen står exempelvis för 66 procent av medienärvaron i inrikesnyheter och två tredjedelar av citaten.

Annons

"Att det fortfarande är en tydlig underrepresentation av kvinnor i nyhetsmedia är en besvikelse", säger Lita Nazar på Mediekompaniet enligt ett pressmeddelande.

Bland de experter som får tala är sju av tio män, en större andel män än 2019. I de 15 största frågorna är kvinnor endast i majoritet i två – vård/omsorg och personfokus. I frågan om försvar och säkerhet, där rapporteringen fördubblats de senaste fyra åren, är 85 procent av dem som uttalar sig män.

"Vi ser vissa ljusglimtar, som att kvinnor får aningen mer utrymme som talespersoner, men samtidigt får frågan om jämställdhet och diskriminering allt mindre plats i media än 2019", säger Lita Nazar.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons