Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Studie: Injektion från yngre kan ge bättre minne

Kan hemligheten till en yngre, friskare hjärna finnas i hjärnvätskan?
Det tror forskare som i en gemensam internationell studie testat att injicera äldre möss med hjärnvätska från yngre möss, rapporterar .
Forskning • Publicerad 14 maj 2022
Bättre minne när de är yngre. Arkivbild.
Bättre minne när de är yngre. Arkivbild.Foto: Malin Lundberg/TT

I studien upptäcktes att de 18 månader gamla möss som fick en injektion från tio veckor gamla möss fick dubbelt så bra minne jämfört med tidigare.

"Det är en överraskande stor förbättring och en fördubbling av minnesfunktionen", säger Henrik Zetterberg, professor i neurokemi vid Sahlgrenska akademin och en av forskarna i studien, till Vetenskapsradion.

Annons

Nu hoppas forskarna att upptäckten kan leda till nya behandlingar mot till exempel demens och andra skador hos åldrande hjärnor.

Runt hjärnan och i olika hålrum i hjärnan finns vätska som skyddar hjärnan för stötar men i vätskan finns också en hel del ämnen som kan nå och påverka hjärnans nervceller.

När forskarna analyserade resultaten lyckades man identifiera de proteiner som finns i hjärnvätskan och som stimulerar tillväxten av myerin, vilket är ett slags fetthöljen runt nervcellsutskotten som gör att nervcellerna kommunicerar med varandra på ett effektivare sätt.

När man åldras blir fetthöljena ofta sämre vilket kan leda till kognitiva problem.

Forskarna hoppas nu att de proteiner man identifierat kan leda till bättre behandlingar mot till exempel demens.

Studien har publicerats i den vetenskapliga tidskriften Nature.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons