Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Studie: Fästingar aktiva även på vintern

Vinter, snö och kallt väder hindrar inte fästingar från att borra sig fast i djur, visar en ny studie från SLU. Vården behöver nu räkna med aktiva fästingar – även vintertid.
– Det går inte att bortse från fästingburna sjukdomar bara för att det är vinter, säger forskaren Petter Kjellander.
Vetenskap • Publicerad 18 juli 2023
Fästingar kan vara aktiva på vintern, visar en ny studie. Arkivbild.
Fästingar kan vara aktiva på vintern, visar en ny studie. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Fästingar, av den typ som finns i Sverige, kan normalt vara aktiva ned till en temperatur av cirka fem grader. Men nu visar en studie från bland annat Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) att fästingar kan vara aktiva i lägre temperaturer än så.

– Vi har hittat aktiva fästingar när det varit nollgradigt eller till och med minusgrader, säger Petter Kjellander, professor i viltekologi vid SLU, och som är en av forskarna bakom studien.

Annons

– Vi påstår inte att fästingarna vaknat till liv i så låga temperaturer, men däremot att de befunnit sig på värddjur när det varit så kallt ute.

Snödjup saknar betydelse

Under tre vintrar – och på två platser i Sverige – har forskare kartlagt fästingar på rådjur. Djuren har fångats in, fått eventuella fästingar borttagna, för att sedan släppas ut i det fria. Efter ett antal veckor har samma rådjur på nytt kontrollerats för fästingar.

– Då har vi sett att upp till vartannat rådjur fått nya fästingar, vilket gjort att vi kunnat dra den här slutsatsen. Vi har gjort mätningar under flera vintrar, som haft både regn och snö, och där snödjupet faktiskt inte tycks ha haft någon betydelse för hur många fästingar som hittats, säger Petter Kjellander.

Forskarna bakom studien misstänker att fästingarna vaknat till liv när rådjur exempelvis lagt sig och värmt upp områden där fästingar övervintrar. Det betyder i sin tur att fästingarna av allt att döma inte vaknar vid lägre temperaturer än vad som tidigare varit känt. Däremot visar resultaten att vintersäsongen i sig inte hindrar fästingar från att hitta nya värdar att borra in sig i.

"Vården behöver vara medveten"

Enligt Petter Kjellander behöver vården räkna med att människor kan drabbas av fästingburna sjukdomar även vintertid.

– Fästingar är kanske inte det första man letar efter när man får in en patient med influensasymptom vintertid. Till exempel kanske man inte frågar om fästingar eller letar efter röda ringar på huden. Men det behöver finnas med i vårdens verktygslåda också på vintern.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons