Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Studie: Äldre oskyddad skog borta om 50 år

De sista av de gamla, naturliga skogarna som är oskyddade kommer att försvinna i Sverige på 2070-talet, om kalhuggningen fortsätter i nuvarande takt, enligt en ny studie.
Natur • Publicerad 8 november 2022
Mellan 2003 och 2019 försvann nästan en fjärdedel av Sveriges oskyddade produktiva gamla skogar, enligt en ny studie. Arkivbild.
Mellan 2003 och 2019 försvann nästan en fjärdedel av Sveriges oskyddade produktiva gamla skogar, enligt en ny studie. Arkivbild.Foto: Martina Holmberg/TT

Forskargruppen vid universiteten i Lund och Umeå har samkört nationella skogsinventeringsdata om skogens ålder med en statlig databas som dokumenterar avverkningar från 2003 och framåt.

Mellan 2003 och 2019 försvann nästan en fjärdedel av Sveriges oskyddade produktiva gamla skogar, vilket motsvarar 1,4 procent per år.

Annons

Dessa gamla skogar rymmer ekosystem med rik biodiversitet genom att skapa livsutrymme för svampar, lavar, växter och djur.

"Avskogning och förlust av naturlig skog i Amazonas och andra delar av världen får stark internationell kritik, men förlust av gammal, naturlig skog sker i mycket snabb takt framför våra ögon i våra egna, rikare länder", säger Anders Ahlström, docent i ekosystemvetenskap, i ett pressmeddelande från Lunds universitet.

Studien publiceras i den vetenskapliga tidskriften Earth´s Future.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons