GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Stridsflyg skrämde upp Umebor

Olyckor • Publicerad 26 januari 2022
Smällar från Jas-plan oroade västerbottningar. Arkivbild.
Smällar från Jas-plan oroade västerbottningar. Arkivbild.Foto: Adam Ihse/TT

Explosioner? Jordbävning? Oroliga Umebor ringde på onsdagseftermiddagen till polisen och undrade vad som orsakat de "jättehöga smällar" som hörts över staden.

Lyckligtvis visade det sig vara ljudbangar från stridsplygplanet Jas 39 Gripen, som flög över Umeå på väg till F21 i Luleå.

– Smällarna man hörde kom från våra plan som passerade Umeå i överljudsfart. Då blir det en så kallad ljudbang, en tryckvåg som kan upplevas som en kraftig smäll på marken, säger Jesper Sundström, flygflottiljens kommunikationschef, till Västerbottens-Kuriren.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.