Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Största fyndet av hällristningar på 100 år

Samhälle • Publicerad 8 november 2022
Den nyfikne arkeoligintresserade pensionären Lars Almkvist betraktar det största hällristningsfyndet på 100 år. Ett stort hällristningsfynd har gjorts söder om Enköping. Ett 100-tal figurer och ett sextiotal skepp har hittats under jord och mossa på en klippa som sticker upp ur en åker.Foto: Fredrik Sandberg/TT
Hällristningen är ca 3|000 år gammal och skapades då havsvattnet sträckte sig till platsen.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Ett av Sveriges mest hällristningsrika områden fortsätter att leverera. Hundratalet nya hällristningar har sett dagens ljus söder om Enköping, rapporterar SVT Nyheter Uppsala.

Det är det största hällristningsfyndet på cirka 100 år enligt experten Sven-Gunnar Broström som fann ristningarna under ett täcke av jord och sten på en åkerholme.

Annons

I fyndet ingår ett 60-tal inristade skepp. De runt 3 000 år gamla bilderna är ovanligt djupt ristade.

– Att hitta sådana här hällristningar är något man drömmer om, säger Sven-Gunnar Broström, som som har letat hällristningar i hela sitt liv, till tv-stationen.

Fyndplatsen var en strandkant under bronsåldern vilket kan förklara att det är så många skepp inristade. Efter dokumentation kommer berghällen sannolikt att täckas över igen enligt länsstyrelsen.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons