1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Störningar för internet och telefon

Sedan tre-tiden på natten mot torsdagen rapporteras det om problem för de som använder Comviq och Tele2 för att ringa, skicka SMS och surfa. Tele2 meddelar att problemet är på väg att lösas.
Arkivbild.
Foto: Janerik Henriksson/TT

”Störning i mobilnätet. – Just nu upplever vi större störningar på mobilnätet vilket kan göra det svårt att få täckning”, skriver Tele2 på sin hemsida under natten. I ytterligare ett meddelande, vid klockan 05 står:

"Vi ser framsteg i åtgärdandet av driftstörningen i mobilnätet. Sms, samtal och surf är åter fungerande för många användare. Starta gärna om telefonerna ifall problem kvarstår.”

– Det var en omfattande, rikstäckande störning. Den blev snabbt bättre, men det finns fortfarande problem, framför allt i Göteborgsområdet, säger Joel Ibson, kommunikationsansvarig på Tele2 till Sveriges radio Ekot.

På sajten downdetector rapporterades det om problem med nätet runt om i hela landet, med start runt tre-tiden på natten. Enköping, Örebro, Karlstad, Stockholm, Svenljunga, Sundsvall, Svalöv och Lund, nämns bland kommentarerna.

En person som uppger sig vara chefer på mobiloperatören Comviq skriver på downdetector:

”Hej! Vi har för närvarande ett tekniskt problem och våra tekniker jobbar för fullt på att åtgärda problemet. Det beräknas vara åtgärdat inom kort! Vi ursäktar besväret!”

Samma signatur skriver vid 04.53 att problemet nu är löst. På Comviqs hemsida står det dock vid 07 att det fortfarande är stor störning i mobilnätet och att felsökning pågår.

Flera användare uppger dock fortsatt ha problem. Vid klockan 07 skriver Tele2:

”Vi ser ytterliggare framsteg i åtgärdandet av driftstörningen i mobilnätet. Sms, samtal och surf är åter fungerande för många användare. Starta gärna om telefonerna ifall problem kvarstår.”

Trafikverket meddelade under natten att trafikledningen har haft stora problem med sin telefoni i exempelvis Skåne, Värmland, Kronoberg och Västra Götaland, vilket kan påverka tågtrafiken. Vid 04.40 uppgavs dock att deras problem är lösta på sträckan Malmö C- Copenhagen airport. Däremot är det fortsatta problem runt om i landet. Det är dock oklart om också Trafikverket använder sig av Tele2:s nät.

– Jag har ingen information om vilken operatör det handlar om, men det kan ju hänga ihop, säger säger Jasmine Boulechfar på Trafikverkets pressjour till Aftonbladet.

Vid försök att kolla driftstörningsinformationen på Tele2:s hemsida nåddes undertecknad reporter till en början av meddelandet att ”servern inte går att nå” både i webbläsarna Google chrome och Safari.

Vid ungefär 04.40 verkar flera kunna ringa och skicka SMS igen efter att ha startat om sina telefoner. Men flera personer på downdetector upplever att de fortfarande har problem.

Läs mer

Medan du sov

Medan du sov: Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

En natt utan större polisiära händelser i länet.

Varning

Polis avstyrde bråk – fick samtal om glömt vapen

Tjänstevapen och batong låg kvar på polishuset

Fastigheter

Anrika restauranglokaler svårsålda – mäklaren ger upp

”Dags att kasta in handduken”

Coronavirus

Region Blekinge: Ytterligare covidfall har konstaterats

Statistiken uppdaterad

Kulturdebatt

Harry Svensson: Flam har fel

Historikern kritiserar innehållet i humoristen Aron Flams bok om Sveriges politik under andra världskriget.

Sommar i P1

Ett innehållsrikt liv gör sig väl som sommarprat

Svante Lindqvist bjuder på nattsvart mörker och den ljusaste livsglädje.