Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Storbritannien vill stoppa kamphundskorsning

Premiärminister Rishi Sunak ser den större varianten av amerikansk bully som "en fara för våra samhällen" och avser förbjuda den. Detta efter flera allvarliga hundattacker i Storbritannien där korsningen varit inblandad.
Storbritannien • Publicerad 15 september 2023
Storbritanniens premiärminister Rishi Sunak lämnar 10 Downing Street för att svara på frågor i underhuset i förra veckan.
Storbritanniens premiärminister Rishi Sunak lämnar 10 Downing Street för att svara på frågor i underhuset i förra veckan.Foto: Kin Cheung/AP/TT

Sunak har gett ministrar i uppdrag att låta poliser tillsammans med hundexperter karaktärisera amerikansk bully XL, en korsning som inte accepteras som en egen ras av varken kennelklubben i Storbritannien eller den i USA, skriver han på sociala medier.

"Den definieras för närvarande inte som en ras, så det här viktiga första steget måste ske snabbt", säger Sunak på X (före detta Twitter) och fortsätter:

Annons

"Vi kommer sedan att förbjuda rasen under lagen om farliga hundar och det kommer att träda i kraft i slutet av året".

Trycket från allmänheten på regeringen att agera har varit stor sedan en elvaårig flicka anfölls och allvarligt skadades av en amerikansk bully XL i Birmingham i lördags. I torsdags avled en man efter att ha blivit attackerad av en hund som kan ha varit en amerikansk bully.

Fyra hundraser är i nuläget förbjudna i Storbritannien: pitbullterrier, japansk tosa, dogo argentino och fila brasileiro. Amerikansk bully har kommit till genom att man kombinerat raser som amerikansk pitbull, amerikansk bulldog, engelsk bulldog och amstaff.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons