Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Kritik mot förslag om asylsökande till Rwanda

Storbritannien ska skicka migranter och asylsökande som tagit sig över Engelska kanalen till Rwanda, enligt en överenskommelse.
FN riktar kritik mot den kontroversiella uppgörelsen, medan Danmark tycker att idén är intressant.
Storbritannien • Publicerad 14 april 2022
Storbritanniens premiärminister Boris Johnson under ett tal där han meddelade överenskommelsen med Rwanda.
Storbritanniens premiärminister Boris Johnson under ett tal där han meddelade överenskommelsen med Rwanda.Foto: Matt Dunham/AP/TT

Beslutet är ett försök att minska antalet flyktingar och migranter som kommit till Storbritannien via Engelska kanalen.

FN:s flyktingorgan UNHCR uttrycker "starkt motstånd och oro" över uppgörelsen, och uppmanade London att inte fullfölja planen att förflytta asylsökande till det afrikanska landet för utredning om uppehållstillstånd. Människor som flyr ska inte behandlas som handelsvaror enligt UNCHR.

Annons

Flera människorättsgrupper avfärdar projektet som "barbariskt och omänskligt".

Oppositionen i Storbritannien anklagar den hårt kritiserade premiärministern Boris Johnson för att försöka rikta fokus bort från det faktum att han blivit bötfälld för att ha brutit mot coronarestriktionerna.

Danska signaler

Men det finns de som ser positivt på uppgörelsen. Danmarks integrationsminister Mattias Tesfaye (S) ser uppgörelsen om mottagningsanläggningar som ett steg i rätt riktning:

– Jag hoppas att fler europeiska länder den närmaste tiden kommer fram till att migration i högre grad ska hanteras i förpliktande partnerskap med länder utanför Europa", skriver Tesfaye till danska nyhetsbyrån Ritzau.

Överenskommelsen, som offentliggjordes under torsdagen, kostar 120 miljoner pund, omkring 1,5 miljarder kronor, och finansieras av Storbritannien.

Rwanda välkomnar

"Rwanda välkomnar partnerskapet med Storbritannien att ta emot asylsökare och migranter och erbjuda dem legala vägar till uppehållstillstånd", säger Rwandas utrikesminister Vincent Biruta i ett uttalande.

Detaljer som vem som kommer omfattas av överenskommelsen och om det kommer vara frivilligt, har inte offentliggjorts ännu.

Ghana och Rwanda har tidigare nämnts som möjliga platser för Storbritannien att lägga ut mottagandet hos, men Ghana förnekade all delaktighet i planerna i januari.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons