Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Nya coronarestriktioner väntas i London

Spridningen av coronaviruset ökar i Storbritannien och antalet personer som läggs in på sjukhus blir allt fler.
I London väntas nya åtgärder för att bromsa smittspridningen, säger borgmästare Sadiq Khan.
Coronaviruset • Publicerad 18 september 2020
Matt Hancock, Storbritanniens hälsominister.
Matt Hancock, Storbritanniens hälsominister.Foto: Matt Dunham/AP/TT

På flera håll i Europa överväger regeringar att införa nya restriktioner när coronaviruset fått ny kraft. I Storbritannien har antalet smittade ökat under september med 3 000–4 000 positiva fall dagligen den senaste veckan.

– Antalet personer inlagda på sjukhus dubblas var åttonde dag eller så, säger hälsoministern Matt Hancock i en intervju med Sky News.

Utesluter inget

Annons

Enligt Hancock vill regeringen helst undvika en nationell nedstängning på nytt. Det ses som en "sista utväg", enligt ministern – som inte utesluter något.

– Vi kommer att göra det som krävs för att skydda människor, säger Hancock.

Premiärminister Boris Johnson är orolig för att en andra nedstängning skulle bli katastrofal för landets ekonomi, rapporterar BBC. Tuffa restriktioner kan också få allvarliga konsekvenser för personer i behov av sjukvård som inte är covid-relaterad, menar regeringen.

Landet är ett av de värst drabbade i världen med närmare 42 000 döda, enligt siffror från Johns Hopkins-universitetet i USA.

Tuffare regler

Som en följd av ett alltmer kritiskt läge i landet har lokala restriktioner införts på flera håll. På fredagen trädde nya, tuffare regler i kraft för invånare i nordöstra England. Det är bland annat inte tillåtet att umgås med personer utanför det egna hushållet och barer får som längst ha öppet till klockan 22.

Sedan i måndags får max sex personer träffas samtidigt i England.

I London övervägs nu vissa av de åtgärder som vidtagits på andra håll i Storbritannien. "Det blir mer och mer troligt att ytterligare åtgärder snart kommer att krävas för att bromsa spridningen av viruset", skriver borgmästare Sadiq Khan i ett uttalande.

Försämrat läge

Precis som i Storbritannien ser även Spanien och Frankrike ökande fall av coronaviruset. I den spanska huvudstaden Madrid är situationen som värst, där många yngre personer har insjuknat. Regionen varnar för att hälso- och sjukvårdssystemet är under stor press och på fredagen kan nya restriktioner komma att meddelas.

Även i Frankrike väntas hårdare tag i kampen mot viruset. Från och med lördagen gäller nya regler i Lyon och Nice och i veckan infördes nya begräsningar för allmänna sammankomster i Bordeaux och Marseille.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons