Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Stora effekter på Blekinges näringsliv

Effekterna av coronavirusets spridning slår hårt mot stora delar av näringslivet. Sektorer som besöksnäring och evenemang har redan drabbats, men når effekterna även industri- och tillverkningsbranschen.
- Det finns en stor oro bland Blekinges företagare, säger Nina Andersson från Svenskt Näringsliv Blekinge.
Blekinge • Publicerad 12 mars 2020
Enligt branschorganisationen Svenskt Näringslivs enkät uppger 25 procent av företagen att det finns risk för personalnedskärningar på grund av coronavirusets effekter.
Enligt branschorganisationen Svenskt Näringslivs enkät uppger 25 procent av företagen att det finns risk för personalnedskärningar på grund av coronavirusets effekter.Foto: Henrik Montgomery/TT

Många företag påverkas negativt av coronasmittan. Enligt Svenskt Näringslivs senaste enkät bland medlemsföretagen svarar nästan vart femte företag att de redan nu har påverkats negativt och vart fjärde säger att det finns en risk för personalnedskärningar. Besöksnäringen och industrin är de branscher som hittills har drabbats hårdast, men enligt Nina Andersson, näringspolitisk rådgivare på Svenskt Näringsliv Blekinge, märks effekterna i princip alla branscher.

Nina Andersson, näringspolitisk rådgivare på Svenskt Näringsliv Blekinge.
Nina Andersson, näringspolitisk rådgivare på Svenskt Näringsliv Blekinge.Foto: Ernst Henry Photography

– Det finns en efterfrågekris i mer eller mindre alla branscher. Många företag är beroende av underleverantörer i andra länder och påverkas av störningar i materialförsörjning och produktion. Andra påverkas av att det inte längre finns någon efterfrågan på produkter.

Annons

Hon har inte hört att något företag i Blekinge ska varsla på grund av krisen, men det finns en stark oro hos Blekingeföretagen.

– Jag får dagligen frågor från oroliga företagare som av olika anledningar påverkas. Vissa klarar sig sämre än andra och jag pratade med en företagare idag som sa att han klarar max två veckor till. Den här krisen kan få ödesdigra konsekvenser, säger Nina Andersson.

Vilka konsekvenser menar du?

– I värsta fall kan företag gå omkull, det är inte säkert att man klarar detta. Men det är för tidigt att säga exakt vad som kommer att hända.

I veckan presenterade regeringen ett krispaket med en rad åtgärder för att underlätta för företagen. Bland annat slopas karensdagen och en reform för korttidsarbete genomförs tidigare än planerat. Regeringen lägger även fram en extra ändringsbudget i form av riktade åtgärder till företag, myndigheter och sjukvården som drabbas av coronavirusets effekter.

– Det krävs åtgärder för att ta sig ur krisen och jag tycker att politiken har varit lyhörd för våra önskemål och vi har en bra dialog, säger Nina Andersson.

Här saknas innehåll

Maria GisselquistSkicka e-post
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons