Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Stora chanser att få jobb som VVS-montör

VVS-marknaden skriker efter mer folk.
På Törnströmska gymnasiet gör man sitt för att utbilda de bästa VVS-montörerna.
– Det finns alla möjligheter att få jobb efter utbildningen, säger läraren Henrik Johansson.
Karlskrona • Publicerad 6 februari 2018
Andreas Svensson var koncentrerad när han skulle bocka rör i regiontävlingen på Törnströmska gymnasiet.
Andreas Svensson var koncentrerad när han skulle bocka rör i regiontävlingen på Törnströmska gymnasiet.Foto: Marcus Palmgren

Vem är egentligen bäst på VVS i södra Sverige bland eleverna runt om på de olika skolorna? Det gjordes upp i en regionfinal på Törnströmska gymnasiet under tisdagen. Elever från bland annat Malmö, Växjö, Oskarshamn, Karlshamn och Karlskrona som var bäst på respektive skola i tidigare tävlingar gjorde upp om att ta en plats i SM-finalen som avgörs 25-27 april i Uppsala.

Sent på eftermiddagen stod det klart att Karlskronas representant Andreas Svensson vann hela tävlingen. Han går tredje året på VVS-linjen och trivs som fisken i vattnet.

Annons

– Min pappa jobbar med VVS så det kändes självklart för mig att välja det också. Jag gillar verkligen att jobba med händerna och ha ett fysiskt yrke, säger han och fortsätter:

– Det är också ett yrke som det finns goda möjligheter till jobb inom och det är såklart positivt.

Och just möjligheterna till jobb är stora, väldigt stora till och med menar läraren Bengt Pettersson.

– Det har varit en stor efterfrågan på rörmokare i många år nu. Det är många som har eller ska gå i pension vilket gör att många arbetsplatser skriker efter nytt folk, säger han.

På Törnströmska återfinns det sju elever i årskurs tre som tar studenten till sommaren. Alla är mer eller mindre redan garanterade jobb efter det.

– Vi gör eleverna anställningsbara och sedan formar företagen eleverna så att de passar in hos just dem. Nu går de ut på praktik och kör fram till studenten och får erfarenhet av en arbetsplats också och att knyta kontakter, säger läraren Henrik Johansson.

Genom åren kanske inte yrket som rörmokare legat i topp som det med högst status. Men den bilden håller på att förändras nu menar Henrik.

– Förut var det ett betydligt tyngre jobb och nu jobbar man på ett helt annat sätt. Dessutom tjänar man numera väldigt bra inom det här yrket och det är såklart en viktig del.

Så vad krävs då för att bli en riktigt bra VVS-montör? Bengt Pettersson som jobbar med yrket i över 40 år har svaret.

– Du behöver vara lyhörd och hela tiden planera samtidigt som det viktigaste är att träna och åter träna för att bli bättre. Det är ett yrke med en väldig frihet och som innebär att du hela tiden får jobba med händerna, säger han.

bild 1/4
Samuel AbrahamssonSkicka e-post
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons