Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Stora brister i EBM:s underrättelsearbete

Ekonomi • Publicerad 13 december 2021
Riksrevisionen föreslår flera åtgärder för att förbättra Ekobrottsmyndighetens effektivitet. Arkivbild.
Riksrevisionen föreslår flera åtgärder för att förbättra Ekobrottsmyndighetens effektivitet. Arkivbild.Foto: Christine Olsson/TT

Ekobrottsmyndigheten (EBM) kritiseras av Riksrevisionen för att inte arbeta effektivt.

"Trots att det gått över 20 år sedan myndigheten skapades, finns fortfarande hinder för ett effektivt arbete. Vissa brister kan EBM själv åtgärda, andra frågor ligger utanför myndighetens kontroll. Vi rekommenderar därför att regeringen gör en översyn av EBM:s uppdrag och konstruktion", säger riksrevisor Helena Lindberg i ett pressmeddelande.

Annons

Bristerna anses beror på dålig intern styrning och resursfördelning. Riksrevisionen konstaterar också att EBM:s underrättelseverksamhet saknar direktåtkomst till viktig finansiell information hos exempelvis Skatteverket och polisen samt inte får använda sig av den så kallade inhämtningslagen.

Riksrevisionen föreslår i sin rapport bland annat att regeringen ser över EBM:s uppdrag och konstruktion, och ser till att underrättelsedelen får de rättsliga förutsättningar som krävs.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons