1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Stor polisinsats när gängmord går upp i rätten

En konflikt mellan ett kriminellt nätverk och ett MC-gäng tros ligga bakom tre mord som skakat Norrköping.
Under onsdagen inleds rättegången mot sex personer som misstänks vara inblandade i dåden – en rättegång som polisen hanterar som en "särskild händelse".
Brott • Publicerad 7 april 2021
I den utbrända bilen hittades ett misstänkt mordvapen.
I den utbrända bilen hittades ett misstänkt mordvapen.Foto: POLISEN/TT
Beväpnade poliser utanför säkerhetssalen i Linköping under onsdagen, då rättegången om tre gängmord i Norrköping inleddes.
Beväpnade poliser utanför säkerhetssalen i Linköping under onsdagen, då rättegången om tre gängmord i Norrköping inleddes.Foto: Fredrik Sandberg/TT
Beväpnade poliser kontrollerar besökare utanför tingsrätten i Linköping, där förhandlingen i dag inleds om tre mord i Norrköping.
Beväpnade poliser kontrollerar besökare utanför tingsrätten i Linköping, där förhandlingen i dag inleds om tre mord i Norrköping.Foto: Fredrik Sandberg/TT
Förhandlingen i Linköpings tingsrätt hanteras av polisen som en "särskild händelse" och poliser med förstärkningsvapen finns på plats.
Förhandlingen i Linköpings tingsrätt hanteras av polisen som en "särskild händelse" och poliser med förstärkningsvapen finns på plats.Foto: Fredrik Sandberg/TT
Den misstänkta flyktbilen vid det andra mordet hittades utbränd av polis.
Den misstänkta flyktbilen vid det andra mordet hittades utbränd av polis.Foto: POLISEN/TT

De båda männen har precis anlänt utanför nattklubben i centrala Norrköping när kulorna börjar vina natten den 5 december 2019. Minst 24 skott avlossas från två olika vapen, en Glock och en AK47, från en bil som passerar förbi bakom dem utanför klubben.

Båda männen träffas med flera skott och dör. Men även ett tiotal andra personer som befunnit sig i närheten utsätts för livsfara. Kulorna sätter sig i träd och i cykelställ utanför klubben, de gör hål i stora delar av fasaden och krossar en mängd rutor på klubben. Kulorna fastnar i sittpuffar inne i foajén, på väggen i kapprummet och på kylen i baren.

– Två skott gick in genom fönstret och över mitt huvud, och det blev två hål, berättar en kvinna som befann sig inne på klubben, senare i förhör.

Fyra månader senare, den 9 april 2020, är det dags igen. I närheten av hamburgerrestaurangen Max på Ingelsta köpområde i Norrköping beskjuts två personer med automatvapen från en bil. Den ene mannen dör men den andre lyckas fly och klarar sig utan skador.

"Framträdande position" i undre världen

En 30-årig man som beskrivs som en ledande gestalt i ett kriminellt nätverk i Norrköping misstänks ha planerat de båda skjutningarna, och tre av måltavlorna kan enligt polisen kopplas till gänget No Surrender MC, där framför allt en av männen som sköts ihjäl utanför klubben under många år hade en framträdande position i den undre världen i Linköping.

Exakt vad konflikten har bestått i är oklart, men en faktor kan ha varit att den man som under många år var ledande i den undre världen i Linköping allt mer började försöka etablera sig i Norrköping, "vilket förmodligen inte uppskattades bland de övriga kriminella nätverken i staden", som en polis på Nationella operativa avdelningen, Noa, beskriver det i en bakgrund till konflikten i förundersökningsprotokollet.

Förutom skjutningarna tros även måltavlorna ha utsatts för sprängningar. Det gäller dels en bomb som i januari 2020 detonerade i Norrköping utanför bostaden hos den man som dog i den senare skjutningen, dels en oerhört kraftig explosion som inträffade i Linköping den 7 juni.

Explosionen som var en av de största som skett i Sverige skapade stor förödelse i centrala Linköping, och polisen tror att bomben som var placerad utanför en av männens lägenhet var riktad mot honom. Ingen har dock åtalats för det.

Samma kriminella nätverk

Men den 30-årige mannen är åtalad för de båda skjutningarna tillsammans med ytterligare fem personer. Två av dem åtalas endast för den senare skjutningen.

Enligt polisutredningen hör de alla till samma kriminella nätverk – ett nätverk som enligt polisen bland annat har "regler och principer som måste följas" och ett tydligt upplägg med "soldater" som gemensamt har betalats av gruppen för att utföra morden.

En stor del av bevisen består av material från den knäckta krypteringstjänsten Encrochat. Där framgår hur morden har diskuterats och planerats och vilka roller de inblandade har haft. Exempelvis misstänks två av de åtalade ha genomfört de båda skjutningarna, några misstänks ha förvarat och levererat mordvapnen och flyktbilarna, medan andra tros ha övervakat offren och lurat dem till mordplatsen.

Åtalade har "våldskapital"

Under ett enormt säkerhetspådrag inleds på onsdagen rättegången i säkerhetssalen i Linköpings tingsrätt. Huvudförhandlingen hanteras av polisen som en särskild händelse, avspärrningar sätts upp runt tingsrätten och poliser med förstärkningsvapen befinner sig i området. Även drönare kommer användas för övervakning.

De åtalade har enligt polisen ett våldskapital och man bedömer att det finns en risk att personer kan försöka störa rättegången.

Själva förnekar de samtliga i stort sett alla anklagelser som polis och åklagare har lagt fram mot dem. "Ingen kommentar" är ett återkommande svar som lämnats i förhör.

Fakta: Åtalet för de tre morden

Misstankarna mot männen är uppdelade i två åtal, men målen avhandlas under samma huvudförhandling.

Åtalet om dubbelmordet vid nattklubben den 5 december 2019:

Fyra personer åtalas för två fall av mord. En 23-årig man och en 33-årig man misstänks ha utfört själva skjutningen. En 30-årig man misstänks ha planerat morden och bland annat tillhandahållit skyttarna med vapen. En 28-årig man misstänks bland annat ha förvarat vapnen och kartlagt offren under kvällen samt meddelat skyttarna om deras position.

Alla åtalas även för framkallande av fara för annan i samband med skjutningen, eftersom det var flera andra personer som var nära att träffas av kulorna. Tolv personer är målsägare.

Åtalet om mordet och mordförsöket på Ingelsta den 9 april 2020:

Samma fyra som vid åtalet om dubbelmordet, samt ytterligare två personer, åtalas för mord och försök till mord.

Även denna gång misstänks 23-åringen och 33-åringen ha utfört själva skjutningen, och 30-åringen misstänks ha planerat och organiserat mordet. En 27-årig man misstänks bland annat ha ordnat fram en flyktbil och en brottsbil samt ha deltagit vid planeringen. 28-åringen som misstänks för dubbelmordet misstänks här ha förvarat vapnen och levererat dem till skyttarna, och en annan 28-åring misstänks ha lurat offren till mordplatsen.

30-åringen och 27-åringen åtalas även för stämpling till mord, misstänkta för att återigen försökt mörda den man som undkom skyttarna vid Ingelsta.

Flera av personerna åtalas även för olika vapenbrott.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.