Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Stor osäkerhet väntar på börsen

Hur mycket stiger inflationen och hur hanterar företagen inflationstrycket? Vad händer i Ukraina och kommer Kina kunna begränsa smittspridningen? Börserna präglas av ovanligt stor osäkerhet just nu, och vi kan vänta oss en orolig tid för marknaden, enligt SEB:s seniorekonom Robert Bergqvist.
Ekonomi • Publicerad 7 april 2022
Orosmoln i skyn, eller syns en ljusning? Arkivbild.Foto: Michael Probst

På onsdagskvällen offentliggjorde den amerikanska centralbanken Fed att bankens balansräkning ska bantas, det vill säga att mindre pengar ska komma ut på marknaden, samtidigt som stora räntehöjningar är i sikte.

Robert Bergqvist tror dock att marknaden redan har räknat med den aggressivare politiken från Fed, trots de nya beskeden.

Annons

– Nu har marknaden kommit så långt när det gäller förväntningarna på Fed. Avgörande nu för börsen är inflationen, säger han.

Vi får räkna med att det kommer att skaka framöver, tror han, för det finns flera stora orosmoln.

– Framför allt är det inflationsförväntningarna. Är det så att folk förväntar sig att inflationen ska bita sig fast?

Krig och smitta

Ukrainakriget oroar också marknaden, konstaterar han.

– Ryssland sägs intensifiera kriget på den östra flanken. Man undrar nu vart kriget är på väg, och om det kommer fler sanktioner.

Ytterligare ett orosmoment nu är Kina, och nedstängningarna där för att bromsa smittspridningen, konstaterar han.

– Kina, som är världens näst största ekonomi, har inte kontroll på smittan, och det kan få globala konsekvenser.

Inflationseffekter hos bolagen?

Här i Sverige, och förstås även på andra håll, väntar nu delårsrapporter från bolagen där de berättar hur det har gått under årets första kvartal. Det kommer att bli mycket spännande, för nu kommer marknaden att kunna se hur inflationen påverkar både hushåll och företag, förklarar Robert Bergqvist.

– Hur hanterar företagen inflationstrycket, kan de höja priserna? Alla kommer att leta efter marginalpress i rapporterna med ljus och lykta. Man kommer också leta efter tecken på att inflationen påverkar hushållen negativt, om efterfrågan har drabbats.

– Vi är inne i en period av osäkerhet, där alla kommer att söka efter information de närmaste veckorna, säger Robert Bergqvist.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons